Hírek

2010.11.05. 07:27

Kényes terepen Tarlós István

Kényes terepre lépett Tarlós István, amikor bejelentette, hogy szívesen látná a fővárosi közműveket külföldi kisebbségi tulajdonosaik nélkül.

Sztojcsev Iván

Az új főpolgármester megválasztása óta eltelt az első hónap, mégsem tett senki látványos lépéseket. Hogy a külföldiek kivárásra játszanak, nem meglepő, az önkormányzat tempója sokkal inkább az.

A lehetőségek adottak a közművek gyors átvételére. Ha a pécsi vízügyet főpróbának szánták, akkor az a fideszes városvezetők részéről kitűnően sikerült. Az ottani vízszolgáltatás valószínűleg végérvényesen a városé, a bíróság első fokon nekik adott igazat, és ami a politikusok számára legalább ennyire fontos, a lakosság egyértelműen támogatta őket. Azóta pedig kormányon azt is bebizonyította a Fidesz, hogy nem félnek nagy súlyú lépéseket elődeiknél nagyságrendekkel gyorsabban megtenni. Mégis, a fővárosi közművek tulajdoni helyzete semmit nem változott október óta.

Magyarországnak bizalomra van szüksége. A brüsszeli vagy az IMF-kapcsolatok szorosságát feszegetheti a kormány, de ha a külföldi cégek azt látják, hogy a szerződéseket tömegesen mondják fel vagy módosítják jogilag legalábbis kritizálható módon, akkor olyan fokú bizalomvesztés is kialakulhat, amilyet még az ellenzék sem gyakran mer vizionálni. A feltételes mód azonban fontos, mert az önkormányzat elérheti úgy is a célját, hogy nem okoz pánikot.

Tarlós István nagyot kockáztatott. Ha sikerrel találja meg azt a határt, ameddig kitolhatja Budapest mozgásterét, a kampányígéretei igazolódhatnak, és nemcsak ő vagy pártja, hanem a fővárosiak is sokat nyerhetnek. Ha túllép a határon, és elvész a külföld bizalma, nem tudjuk, mi történhet, a pécsi példa ehhez nem ad fogódzót. Egyszerűbb volna a helyzet, ha legalább egyvalaki tudná, hol van ez a határ. De ez csak akkor fog kiderülni, ha eljutunk oda.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva