Hírek

2010.11.17. 07:30

Kilábalóban a gazdaság

Biztató jelek érkeztek mind a világ, mind a magyar gazdaság helyzetéről, amelyek megalapozhatják a további gyorsulást. A sok kritika ellenére úgy tűnik, az amerikai jegybank újabb ösztönző csomagja is működik, így folytatódhat a világgazdaság kilábalása. Az infláció feléledése lehet az újabb kihívás, ez az élelmiszerárakon keresztül itthon is érződik, de egyelőre korai általános gyorsulásról beszélni.

VG

Az előzetes adatok szerint a harmadik negyedévben tovább gyorsult a magyar gazdaság, és az igazított adatok szerint több mint 2 százalékos növekedést produkált éves szinten. Ez azért is meglepő, mert az adóváltozások még nem hatnak, tehát továbbra is alapvetően exportvezérelt bővülésről beszélhetünk. Amennyiben a kivitel iránti kereslet – közvetetten elsősorban a német export – továbbra is a jelenlegi ütemben bővül, úgy jövőre ösztönzők nélkül is meglehet a háromszázalékos növekedés. A személyi jövedelemadó csökkentése pedig a belföldi kereslet élénkítésén keresztül még rá is tehet. Igaz, hogy a különadók bevezetése ezt némileg fékezheti.

Alapvetően kedvező hírek érkeznek a nemzetközi gazdaság kilábalásáról is. Az amerikai gazdaságban több hónap után ismét emelkedik a foglalkoztatottak száma, ez azt jelenti, hogy az USA gazdasága a költségvetési ösztönzők kifutása után ismét kezd átállni egy önjáró növekedésre. Azért csak kezd, mert menet közben a Fed újabb ösztönző csomagot jelentett be, amelyet eleinte vegyesen fogadtak a piacok, számos közgazdász pedig kritikával illetett. Az utóbbi két hétben azonban elkezdődött az amerikai hosszú lejáratú hozamok emelkedése. Ráadásul a várt inflációra vonatkozó határidős jegyzések éppenséggel csökkentek, azaz a piac abba az irányba mozdult el, hogy az újabb jegybanki ösztönzésnek elsősorban a növekedést serkentő hatásai lesznek. Ez alapján valószínűnek tűnik, hogy újból működhet majd a jegybanki csodafegyver, s ez a piaci vélemények optimistábbá válásával további pozitív hatást fejthet ki a tőkepiacokra és ezen keresztül a növekedésre.

A jegyzet teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva