Hírek

2010.11.26. 12:00

Kitört a magyar pánik, zuhan a tőzsde, bedőlt a forint

Meredek zuhanást produkált a pesti tőzsde pénteken délelőtt. Elemzők szerint a nemzetközi negatív hangulat, az eurózóna adósságválsága és a magyar hírek is közrejátszhattak.

Világgazdaság Online

A BUX dél előtt néhány perccel 20.707,28 ponton állt, ami a legutóbbi, csütörtöki záró értékéhez képest 657,26 pontos, 3,08 százalékos csökkenés, a pénteki nyitásnál 551,05 ponttal alacsonyabb.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Az OTP vezeti a mélybe a tőzsdét, a bankpapírok 8 milliárd feletti forgalom mellett 5,29 százalékos zuhanást produkáltak, így árfolyamuk 4 835 forintra esett. A Mol követi a bankpapírokat, 665 forinttal, 3,44 százalékkal 18.640 forintra csökkent. Az MTelekom is a negatív lista élbolyában helyezkedik el. A távközlési papírok 4,82 százalékos veszteséget könyvelhetnek el, így a társaság részvényeit 533 forinton jegyzik.

A Richter még tartja magát, a gyógyszeripari részvények minimális forgalom mellett 0,92 százalékos gyengülést követően 43 940 forinton álltak.

A devizapiacokon is kitört a pánik, a forint árfolyama a mélybe zuhant, az euró is esni kezdett.

Gyengüléssel indult a kereskedés pénteken a meghatározó nyugat-európai tőzsdéken, a vezető mutatók 1 százalék körüli mínusszal indítottak, majd délelőtt tovább gyengültek.

Barta György , a CIB Bank vezető közgazdásza úgy gondolja, hogy külső tényezők is szerepet játszanak a forint és a tőzsde gyengülésében, ez eurózóna perifériájának adósságválsága befolyásoló tényező, és a befektetők még nem nyugodtak meg.

Hozzátette: a piaci szereplők negatív reakciója is látható a „nyugdíjhírekre”, a részvénypiacon gyengülnek a papírok, az állampapírok hozamai emelkednek. A piac ideges – fejtette ki Barta.

Elemzők szerint elsősorban az euróövezeti adósságválság és a geopolitikai feszültség rontja a hangulatot, a gondok nagyságához képest azonban viszonylag jól állnak a mutatók. "Elképesztő, hogy az egyre mélyülő adósságválságban és a koreai ágyútűzben milyen stabilan tartják magukat a piacok" - mondta Justin Urquhart Stewart, a Seven Investment Management igazgatója, aki szerint azonban sokan dönthetnek úgy, hogy lefölözik az utóbbi napok nyereségét és kiszállnak.

A kereskedés első időszakában elsősorban a bankpapírok teljesítettek rosszul. A délelőtt meghatározó híre az volt, hogy az euróövezeti tagállamok többsége sürgeti Portugáliát, kérjen nemzetközi pénzügyi segítséget. Ezt az érintettek cáfolták, a hangulat azonban nem javult a tőzsdéken. Tovább rontja a helyzetet, hogy a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség pénteki jelentése szerint a phenjani vezetés arra figyelmeztet, hogy a vasárnap kezdődő közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat "a háború szélére sodorhatja" a Koreai félszigetet.

A térség vezető tőzsdemutatói 1 százalék körüli mínusszal indultak. Délelőtt Londonban a FTSE-100 index 1,13 százalékkal 5.634,71 pontra, a frankfurti DAX-30 1,15 százalékkal 6.900,31 pontra, a párizsi CAC-40 index 1,68 százalékkal 3.697,07 pontra gyengült.

A devizapiacon az euró tovább gyengült a dollárral szemben az euróövezeti válság miatt. Az árfolyam kora reggelre 1,3300 dollár alá süllyedt, délelőtt pedig megközelítette az 1,3200 dolláros szintet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva