Hírek

2010.11.12. 07:37

Költségvetés - Azért jó oldala is van

Jövőre biztosan 3 százalék alatt lesz a deficit, de az átmeneti bevételek kifutásával visszakerülünk a „startmezőre”

Kiss Roland

Borítékolható, hogy teljesül a 2011-es, 2,9 százalékos eredményszemléletű hiánycél, ebben ugyanis kivétel nélkül egyetértenek a jövő évi büdzsé tervezetét elemzők, bírálók. Sőt, mind a Magyar Nemzeti Bank (MNB), mind a Költségvetési Tanács (KT) arra számít, hogy az egyenleg a bruttó hazai termék (GDP) arányában akár fél százalékkal kedvezőbb is lehet, vagyis 2,5 százalék körül alakulhat.

Ennek oka – mint arra az MNB tegnap közzétett elemzése figyelmeztet –, hogy a bevételi oldalon igen óvatos tervezés érhető tetten: a magán-nyugdíjpénztári vagyonból származó 500 milliárd forint például csupán 20 százalékos visszalépési aránynak felel meg, szemben a kormány által többször hangoztatott 90 százalékkal.

Ugyanez igaz az adóbevételekre is: a KT a személyi jövedelemadó esetében 66, a társasági adónál pedig majd 17 milliárd forinttal magasabb összeggel számol, mint a kormány. Az adóbevételekből adódó plusz – a költségvetési tervezetben szereplő összeghez képest – akár 113 milliárd forint is lehet. Bizakodó az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is: elemzésük szerint az adóbevételek fele jövőre biztosan teljesül. Közepes kockázatot a számvevők a bevételi tervek 15, magas kockázatot pedig 6,2 százalékánál azonosítottak – utóbbi körbe a társasági nyereségadó és a hitelintézeti járadék tartozik. Az ÁSZ jelentéséből kiderül: míg tavaly a számvevők az adóbevételek 96 százalékáról nem tudtak véleményt mondani, az idén ez az arány csupán 35 százalék.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva