Hírek

2010.11.23. 09:48

Nem kombi: Opel Astra Sports Tourer

...et automobil mutantur - itt az új Astra

Világgazdaság Online - DK

Az Astra valamikor az Opel deklarált alsó-középkategóriás modellje volt. Ha nagyon akarjuk, a ferdehátú ötajtós 442 centis hossza, még belefér a kategóriába, ám az elődjénél 18 centiméterrel hosszabb kombi 470 centije már bőven kilóg az alsó-középkategóriából.

Pontosabban: nem is kombi a kocsi neve, hanem Sports Tourer, mivel itt már komoly generációváltásról és persze marketingszempontok változásáról is szó van. Az idők ugyanis változnak, ahogy már a latinok is tartották: Tempora mutantur et automobil mutantur in illis – Az idők változnak és az autók is velük.

Ahogy a neve is mondja, az Astra kombi már nem akar műhelykocsi lenni, mint a régi, szép, fél évszázaddal ezelőtti időkben, amikor a kombikat Európa-szerte örömmel használták a mindenfélét-szerelők. Akkoriban a megrendelők kisebb, de folyvást növekvő hányada pedig a szabadidő eltöltésnek praktikus eszközét látta a puttonyos autókban. Az Olympia Rekord Caravan in 1953-ban nyitotta az Opel kombik sorát és ez a magyarban is hamar meghonosodott szó nem más, mint a “Kombinationsfahrzeug” rövidítése, amely csak annyit jelent, hogy a jármű két kategória jellegzeteségeit – kombinálja. Magyarán: kettő az egyben.

Ezt szerették volna elérni a Sports Tourer tervezői is, vagyis hogy a sportos túraautók lendületességét sugallja a nagy csomagterű, hosszított modell. Ahogy a képeket elnézzük, a dizájnerek jó munkát végeztek, még a fotókon is átjön az érzés: utazzunk el!

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva