Hírek

2010.11.02. 08:56

Óvakodjanak a magyarok devizahitelektől

Több tényező együttese teszi vonzóvá hazánkat a németországi nagyberuházók szemében

Joób Kristóf

Óvakodjanak a magyarok a devizaalapú hitelektől, hazánk költségvetési konszolidációjában pedig nagyobb szerepet kellene kapnia az áfának – fogalmazott lapunknak Hans-Werner Sinn, a tekintélyes Ifo gazdaságkutató intézet elnöke. A Németország egyik legbefolyásosabb közgazdászának számító Sinn az újraegyesítés huszadik évfordulójára rendezett ünnepi konferencián tartott előadást Budapesten.

Mennyire lehet tartós a mostani látványos német konjunktúra? Nem jelenthet-e ön szerint kockázatot az, hogy Kínától és az ázsiai piacoktól való függőség esetleg túlságosan egyoldalúvá válik?

A német gazdasági fellendülés csak kisebb mértékben alapul az export erősödésén, és jelentős mértékben a belső kereslet élénkülésének köszönhető. A Kínától való függés természetesen folyamatosan növekszik. Kína jó úton van afelé, hogy átvegye az USA helyét a német külkereskedelmi partnerek rangsorában. A Kínával való intenzív kapcsolat természetesen kockázatokat is rejt magában, emellett nagy lehetőség is.

Elképzelhetőnek tartja, hogy a német–kínai kapcsolatok olyan súlyra tesznek szert, amely már az EU-n belüli harmóniát is megzavarhatja?

Nem szabad megfeledkezni róla, hogy a Kínába irányuló német kivitel élénkülése a többi uniós tagállam számára is rendkívül hasznos. Ennek következtében a német behozatal az EU többi részéből is erősödni tud, legyen szó a későbbi exportba beépített félkész termékekről vagy fogyasztási cikkekről. Ezenfelül arról sem szabad megfeledkezni, hogy az uniós költségvetésbe történő német nettó befizetéseket is finanszírozni kell valamiből.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva