Hírek

2010.11.18. 12:37

Rogán: 2011-ben már érezni fogjuk a büdzsé pozitív hatását

Az, hogy az idei költségvetésben tartani tudják a kitűzött hiánycélt, egyáltalán nem volt természetes az év közepén. Ez nem így nézett ki korábban, hiszen május végén, a kormányzás átvételekor azt vették észre, hogy "üres a kassza" - mondta Rogán Antal a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában szerda este

Duna Televízió

A 2011-es költségvetésről pedig minden elemző azt mondja, hogy reális, tartható benne többek között a hiánycél száma is. Arról vitatkoznak, hogy 2012-től és 2013-tól tudjuk-e majd tartani a célokat – érvelt Rogán Antal.
 
Ezekre a kritikákra reagálva a fideszes politikus azt mondta: nem véletlen, hogy szakítottak az eddigi gazdaságpolitikai logikával. Azok az elemzők ugyanis, akik a bizonytalanságot jelző elemzéseket készítik, a megszorításos gazdaságpolitikában gondolkodnak. "Azt gondolják, hogy alapvetően csak kiadásokat kell lefelé szorítani, de azt már nem lehet. A közszolgáltatások színvonala, az emberek teherviselő képessége, az adózási szintje olyan szinten volt, hogy ezt már nem lehetett megoldani" - érvelt a gazdasági bizottság elnöke.

Ezért döntöttek úgy, hogy a jövőben alapvetően azok a cégek fizessenek többet, amelyeknél hatalmas profit keletkezett – többek között a korábbi kormányzatok hibájából, mert nem szabályozták kellően ezeket a szektorokat – hangzott el.
 
Az elemzők arra is kíváncsiak, mit tesz a kormányzat akkor, amikor már nem állnak rendelkezésére a büdzsé bevételi oldalán például a válságadók – hangzott a Közbeszéd felvetése. Rogán Antal erre úgy reagált: nem csupán a válságadók léteznek, hanem ezzel párhuzamosan egy erőteljes adócsökkentés is megvalósul. A politikus kijelentette: gyakorlatilag ötszáz milliárd forintot otthagynak a családoknál és a vállalkozásoknál, ezzel együtt jelentősen egyszerűsítik az adózási rendszert. Ennek várakozásuk szerint az lesz az eredménye – ami már most is mutatkozik –, hogy "fehéredni" fognak a jövedelmek; másfelől meglódul majd a gazdasági növekedés.
 
Rogán szerint a jövőre induló új magyar adórendszer egyfelől nem ösztönöz majd az adóelkerülésre – mivel több munka után arányosan több pénz is marad  a pénztárcákban, Ugyanezért arra is ösztönzi majd az embereket, hogy energiáikat munkába, vállalkozásba, értékteremtésbe forgassák bele.

A politikus egyébként úgy számol, hogy 2011 második felében és 2012-ben fogja majd megérezni az ország a büdzsé jótékony hatását. Új munkahelyek teremtésére is számítanak a hazai gazdasági szektor, a KKV-k részéről annak nyomán, hogy "a béklyókat levették" az ágazat szereplőiről. Példaként említette a politikus, hogy jelentősen csökkentették a társasági adót az ötszázmillió forint nyereség alatti cégek esetében, illetve azt, hogy a vállalkozó bármely ágon veszi ki jövedelmét a cégéből, lényegében ugyanakkora adót fizet majd utána.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva