Hírek

2010.11.05. 10:48

Új jelölések az izzókon - Részletek itt!

Az Európai Unió fokozatosan kivonja a forgalomból a hagyományos izzókat és ezzel párhuzamosan életbe léptek az izzók jelölésére vonatkozó új szabályok. A csomagoláson megjelenő ikonok segítségével a fogyasztók könnyebben eligazodhatnak az izzók fogyasztását és teljesítményét illetően. A Világgazdaság Online az új jelölési rendszert mutatja be.

Világgazdaság Online

Elsőként a 100 wattos, hagyományos izzók estek áldozatul az uniós tiltásnak, amelyet 2011-ben és 2012-ben követ a többi, alacsonyabb teljesítmény villanykörte is. Az EU számításai szerint a hagyományos izzók kivezetésével 2020-ra évente annyi energiát takarít meg a közösség, amely 11 millió háztartás ellátásra lenne elegendő. Emellett minden évben 15 millió tonnával csökken a széndioxid kibocsátás. Becslések szerint évente 25-50 eurót takarítanak meg azok a háztartások, amelyek minden fényforrásukat energiatakarékosra cserélik.

A 130 éve kapható izzókkal az a fő gond, hogy az energiának csak mintegy 10 százalékát adják le fényként, a fennmaradó rész hőtermelésként jelentkezik. A jelenleg kapható, leghatékonyabb kompakt fénycsövek 65-80 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, míg a halogén izzók energiafogyasztása 20-45 százalékkal alacsonyabb.

2010 szeptemberétől kezdve az izzókon már az új szabványoknak megfelelő jelöléseket kell alkalmazni. A fogyasztóknak meg kell barátkozniuk azzal, hogy a teljesítményt a megszokott watt helyett lumenben (is) adják meg, mivel wattal történő jelölés az EU szerint félrevezető lehet. Az új fényforrások megvásárlásakor fontos tudni, hogy az adott izzó használható-e fényszabályozóval, vagyis olyan lámpában, amelyben fokozatmentesen állíthatjuk be a fényerőt.

További részletek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva