Hírek

2010.12.03. 11:33

25 havi csúcs közelében az olajár

Az olajár szilárdan tartotta magát pénteken a 25-havi csúcs közelében, miután pozitív gazdasági adatok jelentek meg az Egyesült Államokban, ez pedig növelte a bizakodást a világ első számú olajfogyasztójának várható keresletével kapcsolatban.

Reuters - Világgazdaság Online

Az amerikai nyersolaj ára januári szállításra pénteken reggel 2 centtel ugyan barrelenként 87,98 dollárra mérséklődött, ám immár a második egymást követő héten feljegyzett növekedés felé tart, miután csütörtökön az olajár 88 dollárral zárt, ami viszont a legmagasabb elszámolási ár 2008 októbere óta. Az árak november 11-én a 88,63 dolláros szintet is megérintették, ami egy napon belül 25 havi csúcsnak számít.

Igaz, fontos tudni, hogy mindez az amerikai munkanélküliség alakulásáról szóló jelentés közzététele előtt történt, amely várhatólag azt jelzi, hogy novemberben immár második egymást követő hónapban növekedett a foglalkoztatottság. Ez vélhetően további lendületet ad majd az olajnak, a JP Morgan elemzői a Reutersnek úgy nyilatkoztak: a pénzügyi kockázatok ellenére a gazdasági növekedés az árupiaci termékek iránti fizikai érdeklődés növekedéséhez vezet.

A feltörekvő és fejlett gazdaságokban növekvő olajkereslet megváltoztatja a határidős nyersolajpiacok árstruktúráit. A Barclays Capital szerint az ICE Brent kontraktusok a legkorábbi szállításra vagy elszámolásra 2008 májusa óta első ízben ma már felárral jönnek létre a későbbi kontraktusokhoz képest. Egyébként az ICE Brent minőségű olaj ára januári szállításra pénteken reggel változatlanul 90,69 dollár volt, miután csütörtökön megérintette a 90,84 dolláros szintet, ami a legmagasabb ár volt az utóbbi 26 hónapban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva