Hírek

2010.12.02. 08:55

A kormányzat fél éve: komoly jogalkotási munkák maradhatnak el

Az Orbán-kormány szerkezete nem képes tökéletesen kiszolgálni a politikai vezetés és a kormánypárti frakciók által diktált tempót. Bár a számok azt mutatják, hogy az első két hónaphoz képest a kormányzat tevékenysége egyértelműen gyorsult – derül ki a Policiy Agenda, a kormány fél évét elemző írásából. Ennek a szerkezeti problémának egyelőre nincsenek látványos jelei a közvélemény irányába, de a jogalkotási munka elmaradása rövidtávon is okozhat károkat a kormányzó pártoknak, és azt eredményezheti, hogy a fontos végrehajtási rendeletek csúszva, vagy egyáltalán nem készülnek el.

Policy Agenda

Az Orbán-kormány regnálásának első két hónapja után már egyértelmű volt, hogy a korábbiaktól eltérő, új parlamenti és kormányzati modellt vezetett be a Fidesz. Ennek lényege, hogy a kormányzást tulajdonképpen a Fidesz parlamenti frakciója irányítja (hiszen a törvények többségét a frakció nyújtotta be), így az első hónapokban a kormányra csak statisztaszerep hárult.

A kormányzás első félévét lezárva a Policy Agenda újra megvizsgálta, hogy a beadott törvényjavaslatok, országgyűlési határozatok és a kormány, valamint a tagjai által hozott rendeletek száma, hogyan viszonyult az előző kormányok hasonló időszakához.

A legdinamikusabban a mostani kormányzat idején kezdődött a parlamenti munka. A kormány és a kormánypártok a kabinet megalakulását követő félévben összesen 129 indítványt tettek az Országgyűlés asztalára. Ez a kétharmad adta politikai lehetőségeket tekintve nem meglepő. Ugyanakkor az is rendkívül feltűnő, hogy a korábbi kormányokhoz képest a frakció intenzívebb munkát végzett, mint a kormányzati apparátus.

Hozzátartozik a képlethez, hogy az első két hónaphoz képest intenzívebbé vált a kormányzat teljesítménye is, ami azonban így is jócskán elmaradt a frakció kezdeményezéseinek számához képest. Míg július végéig a kormányoldal javaslatainak nyolcvannégy százaléka a kormánypárti frakciókhoz kötődött, addig ez november végére ötvenöt százalékra csökkent.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva