Hírek

2010.12.10. 07:45

Az ideinél kisebb béremelésre számíthatunk

Az idén átlagosan 6,6 százalékkal emelték az alapbéreket azok a vállalatok, amelyek részt vettek a Német–Ma-gyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Kienbaum Management Consultants közös bérezési felmérésében. Ezek a társaságok 2011-re az alapbérek mintegy 4,3 százalékos emelését tervezik.

VG

A 12. alkalommal, elsősorban német hátterű cégeknél végzett felmérés összesen tízezer dolgozó bérezésével kapcsolatos adatokat elemezte. A szakirányú végzettségű munkatársak átlagos teljes javadalmazása 4,4 millió forint. A munkások teljes éves bére átlagosan 2,4 millió forint. A cég mérete is befolyásolja a javadalmazást: egy nagyvállalatnál gyakran 60-70 százalékkal keresnek többet, mint egy kisebbnél. Női vezetők és szakemberek általában kevesebbet kapnak férfi kollégáiknál, a vezető beosztású munkakörökben a különbség 13, a szakirányú végzettségűek esetén pedig mintegy 20 százalékos.

A vállalatok alig fele (47 százalék) értékelte jónak a szakképzett munkavállalók jelenlegi kínálatát, ám ez jelentős javulás az előző évi értékhez – 30 százalék – képest. Ezt a munkaerőpiacon a gazdasági válságnak betudható feszültségek magyarázzák.

Vahl Tamás, a DUIHK elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalati versenyképesség és így közvetve az adott ország tőkevonzó képessége nagymértékben attól függ, hogy hozzáférhető-e a megfelelően képzett munkaerő a piaci viszonyoknak megfelelő költségek mellett. „Magyarország már régóta nem klasszikus »olcsóbéres« gazdaság, de számos külföldi cég számára a termelékenység, a képzettség, a költségek és a szabályozási környezet megfelelő és vonzó arányát biztosítja” – mondta Vahl.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva