Hírek

2010.12.28. 10:52

Az önkéntes pénztár a megoldás?

Párniczky Tibor, a kétpilléres nyugdíjszisztéma egyik kigondolja úgy látja, a kormány eddig nyilvánosságra hozott tervei nem zárják ki azt, hogy valamilyen külső forrásból, például adóból fizetett elem – 0. pillér – is belekerüljön a szisztémába, ami nem tartozik a nyugdíjalapba.

Népszabadság

Kérdés, ez hogy oldható meg, ugyanis a kormány közelmúltban hozott határozata szerint a jövőben nyugdíjat csak nyugdíj céljára befizetett összegből lehet finanszírozni – mondta a szakértő a Népszabadságnak, hozzátéve: a pillanatnyi szabályok szerint senkinek sem éri meg, hogy magán-nyugdíjpénztári tag maradjon. A tőkefedezeti pillér felszámolása ugyanakkor a nyugdíjakat jóval kiszolgáltatottabbá teszi a mindenkori költségvetési kényszereknek. Így az ő tanácsa azoknak, akik idős korukban sem akarnak elszegényedni: az önkéntes előtakarékosság, még akkor is, ha jövő évtől az ehhez adott adókedvezmény csökken.

Az állami nyugdíjrendszerben eddig egyetlen változtatás történt, az, hogy a nők 40 évnyi munkaviszony után nyugdíjba mehetnek. Ez azzal fenyegethet, hogy még nagyobb hiány lesz a nyugdíjrendszerben.

Párniczky Tibor nem állítja, hogy érti, miért született ez a rendelkezés, ami pillanatnyilag elég marginális hatásúnak tűnik, de hosszabb távon valóban ellentmond a nyugdíjrendszer rendszerszerű fejlesztésének. Ugyanakkor szerinte van tere a szolidaritásnak egy társadalombiztosítási elven működő szisztémában, amelyben a nyugdíjak nem „ridegen” a korábbi keresetekkel arányosak.

Az szerinte is nehezen elképzelhető – a demográfiai folyamatok tükrében –, hogy a jelenlegi nyugdíjszínvonal fenntartható lenne. Így persze elég nehezen értelmezhetőek azok az ígéretek, hogy megvédik a nyugdíjbefizetések értékét vagy a nyugdíjak értékállóságát. A kérdésre, hogy ezt a célt mégis mi szolgálja inkább: a Fidesz szorgalmazta virtuális egyéni számla, amelyen eszmei hozamokat írnak jóvá, vagy a tőkefedezeti, amelyen valósakat, az a válasza, hogy egyik sem függetleníthető a gazdaság állapotától: az elöregedés előreláthatólag és közvetlenül fogja érinteni a nyugdíjrendszert, de annak gazdasági és társadalmi környezetét is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva