Hírek

2010.12.03. 12:52

Bencsik: védelmet kell nyújtani a lakossági gázfogyasztóknak

A lakossági fogyasztók közel hatvan százalékának nem emelkedik majd a gáz ára januártól – a kormányzat sávos rendszerben alakította ki a jövő év elejétől érvényes gázárakat. Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában csütörtök este azt mondta: a kormányzat a fogyasztók védelme terén a gázár-képlet átalakításával megtette, ami a hatáskörébe tartozott. Egyben cáfolta a gázszolgáltatók állításait, miszerint a nyár óta folyó tárgyalásokkal ellentétes irányú kormányzati döntés született volna.

Duna TV

 A tárca számításai szerint a fogyasztók ötvenhét százalékának nem emelkedik a gáz ára január elsejétől, további kilenc százalék pedig 0,7 százalékos emelést tapasztal majd. Ezen túl sávosan, fogyasztáshoz kötött mértékben emelkedik majd a gáz fogyasztói ára – pontosította az adatokat Bencsik János.

A gáz esetében is alapvetően a világpiaci árak határozzák meg a hazai végfogyasztói árat, amit befolyásol még a mindenkori forint-dollár árfolyam, továbbá hatással van rá a gázárképlet alakítása is – utóbbiba szabályozókat lehet behelyezni és lehet eltávolítani belőle – magyarázta a gáz árképzésének hátterét az államtitkár.

A kormánynak elsősorban az utolsó területen, a gázár-képlet módosításában van mozgástere. “Ezért döntött úgy a miniszterelnök úr az év közepén, a kormányváltást követően, hogy kezdjünk tárgyalásokat a szolgáltatókkal, és próbáljuk meg őket rávenni a lakosságot feleslegesen terhelő áremelő tételek kiiktatására a gázár-képletből” - mondta a politikus.

Bencsik János cáfolta, hogy – amint azt a szolgáltatók állítják – a nyár óta folytatott tárgyalások egészen más irányba mentek volna, mint amilyen intézkedéseket végül a kormányzat bejelentett.

“A tárgyalások folyamatosan ebbe az irányba mentek, tudniillik, hogy ketté kell választanunk a szolgáltatási piacot az egyetemes szolgáltatói körben gázt vételező, zömmel lakossági fogyasztókra, és a versenypiaci fogyasztói körre – ide sorolhatók a vállalkozások, nagyobb intézmények, amelyek piaci alkufolyamat révén jutnak hozzá a gázhoz” - szögezte le Bencsik János. Hozzátette: az egyetemes fogyasztói kör, a lakossági fogyasztók nem bírnak alkupozícióval, mivel olyan kis mennyiségű gázt fogyasztanak.

Éppen ezért az államnak, mint törvény- és rendeletalkotónak a feladata védelmet nyújtani a lakossági fogyasztóknak azért, hogy ki tudják fizetni a szolgáltatás árát. Az árak féken tartásának egyik módja pedig az – folytatta az energiaügyekért felelős államtitkár -, hogy a szolgáltatók garantált nyeresége feleződjön meg, nyolc-tíz százalék helyett legyen 4,5 százalék ebben a szegmensben. A szolgáltató ettől még nem veszíti el a versenyképességét, hiszen a versenyszegmensben elérheti akár a nyolc-tíz százalékos hasznot is – hangzott a beszélgetésben.

Az ár többi eleme közül a világpiaci árra vajmi kevés hatása lehet a kormányzatnak. A dollár-forint árfolyamra már igen, hiszen ez a gazdaságpolitika függvénye is. Ha a versenyszektor számára drágábban értékesíthető a gáz, akár nyolc-tíz százalékos haszonkulccsal is, akkor az itt keletkező többletkiadást ezek a fogyasztók – a pékségtől a cementgyárig – nyilván beépítik az általuk gyártott, kínált termékekbe. A drágulás tehát, ha áttételesen is, de mégis eléri a lakossági fogyasztót is – hangzott a Közbeszéd felvetése.

Ez áremelkedés korántsem akkora és korántsem úgy érinti a lakosságot, mintha  közvetlenül az energiaár drágulna a számára – mondta Bencsik János, hozzátéve: az jobbára szabadon eldönthető, hogy egyes termékekből mikor és mennyit vásárolunk, de az nem lehet kérdéses, hogy téli időben az otthonok fűthetők legyenek, mert "ez mindenki számára létszükséglet". Itt, tehát a primer energiafelhasználásnál igenis meg kell teremteni a védettséget a lakossági körben – szögezte le Bencsik János.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva