Hírek

2010.12.29. 09:53

Brutális bírságot szabott ki a minisztérium bormanipulálásért

Csaknem 5000 hektoliter manipulált bort találtak a Kiskun-Vin Kft. akasztói borászati üzemében végzett ellenőrzésen az MgSzH munkatársai - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium

MTI Eco

Az elkövetett szabálytalanságok miatt a borászati hatóság a Kiskun-Vin Kft. borászati üzemét 2010. november 29-én 30 napra ideiglenesen bezáratta.

A Bács-Kiskun Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága 1,4 milliárd forintos minőségvédelmi bírságot szabott ki a cégre.

A közlemény szerint a Kiskun-Vin Kft. borászati üzemében 2010. október 21-én tartott átfogó ellenőrzésen a hatóság 140 mintát vett, ebből 10 bortételnél (4.832 hektoliter) állapított meg szabálytalanságot.

Az izotóparány vizsgálatok öt bortételnél idegen eredetű vizet mutattak ki a borokban. Három tételnél különböző fajtanévvel ellátott azonos színanyag-összetételt jelzett a laboratóriumi eredmény.

A Kékfrankos fajtanévvel forgalmazott bor fajtajellegét a természetes színanyag-összetétel nem igazolta. Egy tételt engedély nélkül forgalmaztak. Az MTI-nek telefonon sikerült elérni a Kiskun-Vin Kft.-t, a cégnél azonban az ügyvezetőt nem tudták kapcsolni. A bírságról mindenesetre már hallottak, de arra a kérdésre, hogy működik-e jelenleg a társaság, a munkatársak közölték, hogy nem nyilatkozhatnak.

Az akasztói vállalkozás a honlapján lévő információk szerint 1992-ben alakult, kezdetben a családtagok közreműködésével. A folyamatos bővítések és beruházások eredményeként a cég a környék egyik jelentős borászati üzemévé fejlődött. Jelenleg több mint 50.000 hektoliteres tárolókapacitással rendelkezik, borászati üzemükben egyaránt készítenek fehér- és vörösborokat, melyeket azután tartályos, kannás, palackos kiszerelésben belföldön és külföldön egyaránt értékesítenek. Jelentős a litván, szlovák, cseh piacuk, de kapcsolatban állnak a német borpiaccal is. A szállításra saját járműpark áll rendelkezésre mind a tartályos, mind a palackozott borokhoz - derül ki a Kiskun-Vin Kft. honlapjáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva