Hírek

2010.12.08. 12:42

Cséfalvay: Nem fogjuk felélni a nyugdíjvagyont!

A nemzetgazdasági minisztérium államtitkára a Ma reggelben azt mondta: a kormány által számolt jövő évi 3 százalékos növekedés tartható, sőt még ennél több is lehet

Hirado.hu

"Ez első költségvetés, ami reális számokon alapul" – mondta Cséfalvay Zoltán A nemzetgazdasági minisztérium államtitkára hozzátette: egyre tisztábban látják, hogy tartható a 3 százalékos gazdasági növekedés, sőt még ennél erősebb is lehet.

A magán-nyugdíjpénztári átlépőktől  2-3 ezer milliárd forintos bevétellelt remélnek, de ezt nem írták bele a  büdzsébe. Cséfalvay szerint az a fontos, hogy ha átjönnek a magánpénztári tagok az állami rendszerbe, akkor ezt a pénzt ne élje fel az állam, mert ebből az államadóságot kell csökkenteni – emelte ki az államtitkár a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában szerdán..

Cséfalvay Zoltán ezt a pénzt nem akarja "felélni" az állam, ezért is nem szerepel a költségvetésben. Kifejtette: ha a magán-nyugdíjpénztári tagok mindegyike visszalép az állami rendszerbe, akkor az a magánpénztárak vagyonát figyelembe véve 2.800 milliárd forintot jelent. Az állami nyugdíjkassza egyensúlyba kerüléséhez a tárca számításai szerint jövőre 530 milliárd forint, 2012-ben pedig 250 milliárd forint szükséges, a többi pénzt az államadósság csökkentésére kell fordítani. A 2.800 milliárd forint több mint fele eleve állampapírban van, így ezzel, ha az az államhoz visszakerül, azonnal lehet csökkenteni az államadósságot - emelte ki Cséfalvay Zoltán.

Példaként említette: van egy adórendszeri átalakítás, az egykulcsos 16 százalékos adó bevezetésre kerül 2011 január elsején, és azt is jó dolog, hogy 10 százalék lesz a társasági adó, ezek már jelentős lépések. Arra a felvetésre, hogy szakemberek szerint járulékcsökkentésre lenne a leginkább szükség Cséfalvay azt mondta: a ciklus végére talán járulékcsökkentés is megléphető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva