Hírek

2010.12.20. 12:33

Elfogadhatatlannak tartják a lábbilincs alkalmazását

Elkészült a Geréb Ágnes fogva tartásával kapcsolatos bizottsági jelentés, mégsem tárgyalta hétfőn az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága.

MTI

Az egyik előterjesztő, az LMP-s Szabó Tímea azt kérte a bizottság többi tagjától, hogy véleményezzék a dokumentumot és közösen fogalmazzanak meg annak kapcsán ajánlásokat.

Szabó Tímea, a testület alelnöke a bizottság ülését követően sajtótájékoztatón ismertette: a "Fogd be a szád, mert átnyomom a fejed a rácson" címmel született jelentésben 10 pontban foglalta össze a szülész-nőgyógyász fogva tartása során tapasztaltakat.
Három elemét ismertetve a jelentésnek elfogadhatatlannak nevezte a lábbilincs alkalmazását, a meztelenre vetkőztetés gyakorlatát és a fogvatartottakkal való bánásmódot.
 
Kifejtette: a lábbilincset túl széles körben alkalmazzák és abszurdnak nevezte, hogy egy hatvan év körüli nő esetén erre szükség legyen. A meztelenre vetkőztetéssel összefüggésben arról beszélt, hogy országgyűlési képviselői látogatás előtt és után is megtörtént mindez, ahogyan büntetés-végrehajtási intézeti séta után is. Hozzátette: valószínűleg az ő látogatásának is köszönhető, hogy manapság már nem fordul elő ez a gyakorlat.

A fogvatartotti bánásmódot kifogásolva arról szólt, hogy míg a fogvatartottaknak magázniuk kell az őröket, azok tegezik a fogvatartottakat, kiabálnak velük, gyakori a fenyegetés és a büntetés. Nehezményezte azt is, hogy Geréb Ágnes gyógyszert kért a fejfájására, de csak órák múlva juthatott hozzá.
 
"Ehhez hasonlóaknak nem lenne szabad megtörténnie" - szögezte le az LMP-s politikus, aki újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a fogva tartás körülményeinek vizsgálatát külön kell választani attól, hogy az Országgyűlés alkotmányos mulasztásban van az otthonszülés szabályozásával kapcsolatban. Üdvözölte, hogy a kormány is elkötelezett ennek a helyzetnek a rendezésében.
 
Szabó Tímea az MTI kérdésére azt mondta: a bizottság várhatóan január elején fogadja el a jelentést.
 
A politikus megköszönte a Nagy Ignácz utcai büntetés-végrehajtási intézet munkatársainak segítségét a jelentés elkészítéséhez. Üdvözölte azt is, hogy az ügyészség kezdeményezte Geréb Ágnes házi őrizetbe helyezését, és reményét fejezte ki, hogy ebben a bizottság munkája is közrejátszott.
 
Geréb Ágnes foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályán indult büntetőügy miatt került előzetes letartóztatásba október 8-án. A felfüggesztett szülész-nőgyógyászt három nappal korábban állították elő, mert a XII. kerületben egy szülésnél komplikációk léptek fel, és a kiérkező mentőknek kellett az újszülöttet újraéleszteni. Meggyanúsítását követően foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés valamint kuruzslás miatt további két korábban történt eset kapcsán is eljárást indított a rendőrség.
 
A Legfőbb Ügyészség hétfőn közölte az MTI-vel, hogy az ügyészség indítványozta Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász előzetes letartóztatásának megszüntetését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva