Hírek

2010.12.31. 08:56

Látványos csillaghullással érkezik az újév

Január 3-áról 4-ére, hétfőről keddre virradó éjszaka több tucat hullócsillagot láthatunk óránként, ha derült lesz az égbolt: ekkor éri el maximumát a Quadrantida meteorraj.

Origo

Az Origo cikke szerint hullócsillagok után a Vénuszt és a Szaturnuszt, szerencsés esetben a Merkúrt is láthatjuk napkelte előtt, délelőtt pedig részleges napfogyakozás következik.

A Quadrantidák maximuma január 4-én hazai időben hajnali 2 óra környékén várható, de a raj meteorjaiból egész éjszaka láthatunk még. Aznap hajnalban ideális esetben, vidéki helyszínről óránként több tucat hullócsillagot is megfigyelhetünk. Egyes becslések szerint számuk óránként a százat is elérheti, és a raj a 2011-es év legjobb csillaghullását adhatja – olvasható az Origón.

A látnivalók ezzel nem érnek véget, a hajnali égen ugyanis a fényes Vénuszt azonosíthatjuk. Tőle jobbra felfelé, kinyújtott karunkon két-három arasz távolságban a halványabb, de a csillagoknál még így is feltűnőbb Szaturnuszt is megtalálhatjuk. Ha pedig szerencsénk van, és a keleti látóhatárt nem takarják fák, az előbbi két bolygót összekötve, a képzeletbeli egyenest a Vénusztól balra lefelé meghosszabbítva, a fényes bolygótól egy arasznyira balra lefelé talán a Merkúrt is azonosíthatjuk a hajnali égen, mint az előzőeknél halványabb csillagszerű pontot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva