Hírek

2010.12.16. 12:39

Merkel: Nem diktálunk senkinek

A német szövetségi kancellár az EU csúcsértekezlete küszöbén visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Németország hatalmának tudatában lép fel Európában.

Die Presse - Világgazdaság Online

"Németország nem diktál senkinek semmit" - hangoztatta Angela Merkel a Bild-Zeitungnak nyilatkozva. A kancellár azzal a felhívással fordult a csúcsértekezleten részt vevő EU-s állam- és kormányfőkhöz, hogy mutassanak egységet. Merkel szerint egyértelmű, hogy az eurót részükről senki sem kérdőjelezi meg, a spekulánsoknak nincs esélyük.

Németország azért lábalt ki a gazdasági válságból, mert az emberek higgadtak voltak és nem kételkedtek. "Erre az elszántságra és bizakodásra továbbra is szükségünk van. A megoldásnak már a fele, ha hiszünk Európában és az euróban, s nem hagyjuk magunkat megingatni" - idézi Merkelt a Die Presse.

Ugyanakkor Tusk lengyel miniszterelnök az EU kettészakadásától tart. "Úgy látjuk, hogy az utóbbi időben a közösségi gondolkodás gyengülőben van az EU-ban" - nyilatkozta a Die Welt című német gazdasági lapnak. Ez például abban nyilvánul meg, hogy egyre élesebbé válik az EU megosztottsága a zóna tagországai és az eurózónán kívüli országok között. Tusk szerint a helyzet a kétsebességű Európával kapcsolatos félelmeket erősíti.

A feszült hangulatot tükrözi, hogy Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője kiállt Jean-Claude Juncker belga miniszterelnök mellett, és mindkét politikus hangsúlyozta: továbbra is fontosnak tartja a közös európai kötvénypiac létrehozását. Juncker szerint az eurózóna nem élheti túl a válságot, ha továbbra is tizenhat különálló gazdaságot és kötvénypiacot foglal magába. Németország egyértelműen elutasította a közös kötvények ötletét, és bár a kancellár tegnap úgy nyilatkozott, hogy lerendezték a kérdést Junckerrel, a belga kormányfő közölte, hogy felterjesztheti a témát a jelenleg folyó uniós csúcstalálkozón. Angela Merkel emellett elzárkózott az uniós mentőalap kibővítésétől is, amit mind az Európai Bizottság, mind az Európai Központi Bank elnöke szorgalmaz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva