Hírek

2010.12.07. 11:47

Moszkva: Elég gázt adunk Európának

Oroszország kész arra, hogy az idei télen annyi földgázt szállítson Európának, amennyi szükséges - jelentette ki Szergej Smatko energiaügyi miniszter Varsóban.

Itar-TASZSZ - Világgazdaság Online

"A jelenleg érvényben lévő szerződések lehetővé teszik az európai partnervállalatoknak, hogy annyi orosz földgázt vegyenek át, amennyire szükségük van" - tette hozzá a miniszter az Itar-TASZSZ jelentése szerint. Arra a kérdésre, vajon Oroszország kész-e a földgázszállítások növelésére, Smatko úgy válaszolt: ennek semmi akadálya.

A miniszter a sajtóértekezleten azt is jelezte, hogy orosz vállalatok érdeklődnek a Grupa Lotos lengyel olajholding privatizálásában való részvétel iránt. Alekszej Miller, a Gazprom elnök-vezérigazgatója pedig az Itar-TASZSZ-szal közölte, hogy az orosz gázóriás szívesen vásárolna tulajdonrészt a Lotosban.

A lengyel kormány már korábban eladásra ajánlotta fel a Lotos 53 százalékos tulajdonrészét és 2011 elejéig vár ajánlatokat. A Lotos vertikálisan integrált holding, amelyben több mint 10 vállalat van. A konszern az olaj kitermelés mellett évi 6 millió tonnás kapacitással rendelkező finomítókkal rendelkezik, emellett egy négyszáz töltőállományból álló hálózatot is birtokol.

A Gazprom korábban közölte, hogy kész az árcsökkentésre az európai ügyfelekkel kötött hosszú távú szerződések keretében. A világ legnagyobb gázmonopóliuma azért döntött így, mert emelkedett a kliensek által kifizetett, de le nem szállított gáz mennyisége. Az orosz óriás kénytelen engedni, mivel ügyfeleinek egy része az azonnali gázpiacon kezdett vásárolni, ahol az árak jelentősen alacsonyabbak, mint a hosszú távú szerződésekben meghatározottak. A cég közleménye szerint ugyan a továbbiakban is ragaszkodik a hosszú távú szerződésekhez, de hajlandó rugalmasabb árpolitikát alkalmazni, amennyiben a távlati és az azonnali piaci árak közötti rés megnő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva