Hírek

2010.12.12. 09:51

Nehéz héten túl a tőzsde

Lecsökkent a befektetők aktivitása az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén, a forgalom jelentősen elmaradt az átlagostól és a részvényárak is alig mozdultak.

MTI Eco

A tőzsde részvényindexe, a BUX 54 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 21.465,16 ponton zárt pénteken. Az index második hete a tavaly év végi, 21.227,01 pontos záró értéke közelében mozog, jelenleg annál 238 ponttal, 1,12 százalékkal magasabban áll.

Rossz hírrel indult a hét: a Moody,s hitelminősítő intézet hétfőn egyszerre két fokozattal minősítette vissza Magyarország deviza- és forintadósi besorolásait, ezzel a magyar államkötvények a befektetésre ajánlott kategória alsó határára kerültek, egy lépésre a "bóvli" kategóriától. A besorolások kilátása továbbra is negatív.

A magyar piac látszólag gyorsan kiheverte a rossz hírt, mind a tőzsde, mind a forint keddre már ledolgozta a leminősítés negatív hatásait, és a hét további részében a BÉT a külföldi piacok hangulatához igazodott.

A nemzetközi piacokon a héten több mint két éves csúcsokra érkeztek a főbb tőzsdeindexek - a frankfurti DAX, az amerikai S&P-500 és a Nasdaq index is -, a kulcsszinteknél azonban némi tétovázás látszik. Egyelőre nem tudni, hogy a mutatóknak sikerül-e áttörni a határokat, vagy csökkenni kezdenek. A piaci szakértők szerint akárhogyan alakul is a folytatás, az a világ minden tőzsdéjének teljesítményére nagy hatással lehet, így a budapestire is.

A BÉT forgalma az átlagosnál jóval alacsonyabb volt a héten, alig érte el a 65 milliárd forintot, míg az előző hét összforgalma 110,6 milliárd forint volt. Az alacsony aktivitást részben magyarázza, hogy az év végi ünnepek közeledtével lényegesen kevesebb a piaci szereplő, de a szakértők a leminősítésekkel is összefüggésbe hozzák, hogy a magyar részvénypiacot elkerülik a külföldi befektetők.

Az összforgalomból az OTP részvények adásvétele 56 százalékot tett ki, a Mol 25 százalékkal, a Magyar Telekom 4,3 százalékkal, a Richter pedig 9 százalékkal részesedett.

A vezető részvények többnyire gyengültek, az OTP kivételével, amely 2 forintos erősödéssel zárta a hetet.

Az OTP árfolyama így 0,04 százalékkal 5.252 forintra nőtt.

A Mol 0,78 százalékkal gyengült, 19.650 forinton zárt pénteken.

A Magyar Telekom árfolyama 1,47 százalékkal 537 forintra csökkent.

 A Richter részvények ára 0,66 százalékkal 43.360 forintra mérséklődött.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis lényegesen jobban teljesített, 7,19 százalékos emelkedéssel, 20.205 forinton zárta a hetet.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 28 ponttal, 1,48 százalékkal 1.937,12 pontra nőtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva