Hírek

2010.12.30. 08:31

Remek lehetőséget hagyhat ki Orbán Viktor kormánya

Sem az e-mailben és faxon is megkapott levél hétfő délelőtti fogadásakor, de tegnapi lapzártánkig sem csapott le a Miniszterelnökség a remek lehetőségre: megbízottján keresztül átvehetné az EMFESZ irányítását.

B. Horváth Lilla

Sem az e-mailben és faxon is megkapott levél hétfő délelőtti fogadásakor, de tegnapi lapzártánkig sem csapott le a Miniszterelnökség a remek lehetőségre: megbízottján keresztül átvehetné az EMFESZ irányítását. Pedig milyen sokat halljuk, hogy az energiaellátás – főként a lakosságé – stratégiai kérdés, az állam pedig erősíteni akarja energetikai szerepvállalását.

Ennyire azért mégsem? Fellegi Tamás szakminiszter pár napja az EMFESZ igazgatójának értésére adta, hogy az állam nem avatkozik be cégek elszámolási vitáiba. Az EU sem engedné. Ezek a kifogások azonban már lesöpörhetők az asztalról. Orbán Viktortól ugyanis nem egyszerűen az EMFESZ ellen összeesküdött többi vállalattal szemben kért védelmet a gázkereskedő – amely vádat azok kikértek maguknak –, hanem annak megelőzésére, hogy fizetési gondjai miatt bevonják az engedélyét. 300 ezer háztartási, 300 önkormányzati, 1100 intézményi, 6000 kisvállalkozás és több száz ipari fogyasztó ügyfeléről van szó.

De az állam talán másképp gondolkodik. A lakosság fizikai ellátását azzal a rendelettel garantálta, amely alapján az arra jogosultak visszamehetnek az egyetemes szolgáltatásba, ha bedől a kereskedőjük. Anyagi érdekeiket pedig azzal a nagy vihart kavart intézkedésével védte meg az új kormány, hogy befagyasztotta, majd hatósági ellenőrzés alá rendelte a gázárakat. Ha az EMFESZ ügyfeleinek le is kellene mondaniuk 8–16 százaléknyi gázárkedvezményükről az egyetemes szolgáltatásba visszatérve, akkor is a már lenyomott árat kellene megfizetniük.
Korábbi tulajdonosának, a Mabofinak persze kellene a kft. Igaz, vélhetőleg már csak azért, hogy ország-világ előtt bebizonyosodjon, jogszerűtlenül vették el tőle a céget. Az más kérdés, hogy mit tudna kezdeni a korábbi nagyfogyasztóit elveszített, pénztelen, perek és piaci konfliktusok sokaságát cipelő társasággal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva