Hírek

2010.12.01. 07:45

Rosszul járnak a közalkalmazottak

Szigorú takarékosságba fogott az amerikai elnök. Barack Obama két évre befagyasztotta a közalkalmazottak fizetését. Számításai szerint ezzel mintegy kétmilliárd dollárt tudnak megspórolni a 2011-es pénzügyi évben, s 28 milliárdot öt év alatt.

VG

A terv valóra váltásához azonban még a törvényhozásnak is rá kell bólintani az előterjesztésre. A befagyasztás része annak az elnöki erőfeszítésnek, mellyel Barack Obama mintegy cáfolni szeretné az őt a republikánusok részéről ért támadásokat, melyek szerint pazarló elnök. A lépést a republikánusok üdvözölték, az elnök pártjának prominensei egyelőre nemigen kommentálták.

„Miután a gazdaság még mindig igen sebezhető, nem engedhetjük meg magunknak, hogy olyan drasztikus lépéseket tegyünk, amelyek veszélyeztethetik a talpra állást és így a munkahelyteremtést” – indokolta az elnök, hogy miért csak kisebb lépésekkel igyekszik csökkenteni a kiadásokat. De a novemberi választásoktól még mindig diadalittas republikánusok ennél sokkal komolyabb megszorításokat követelnek. Korábban a többségben lévő demokraták megakadályoztak minden ilyen irányú próbálkozást a kongresszusban és a szenátusban, ám januárban változik a helyzet, hiszen a november 2-i választások nyomán a republikánusok többségbe kerülnek.
A szeptemberben véget ért költségvetési évben a hiány 1300 milliárd dollár volt. A tetemes deficit lefaragásának lehetőségeit kereső Obama által felállított bizottság ma teszi le az asztalra a jelentését.Reuters

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva