Hírek

2010.12.01. 08:00

Súlyosbodó spanyol veszély

Nagyon nagy falat lenne az eurózóna válságmechanizmusa számára Madrid bedőlése

Beöthy Ákos

Rohamosan mélyül az eurózóna adósságválsága: az ír mentőcsomag véglegesítését követő két napban rekordszintre emelkedett a spanyol, az olasz és a belga államkötvények hozama, az euró pedig több mint két hónapos mélységbe süllyedt a dollárral szemben. A portugál központi bank arra figyelmeztetett, hogy az ország hitelintézetei „elviselhetetlen kockázattal” szembesülnének, ha a kormány nem járna sikerrel az államháztartás konszolidálásában. A görög veszszőfutás folytatódását jelzi, hogy a pénzügyminiszter hétfői bejelentése szerint országa hatéves haladékot kapott a 110 milliárd eurós mentőcsomagból származó hitelek visszafizetésére. Írország az uniós deficitcél teljesítésére kapott egyéves haladékot, ám elemzők máris kétségeiket hangoztatják az új, 2015-ös határidő betarthatóságát illetően is.

A piacok azt gyakorlatilag már beárazták, hogy Görög- és Írország után Portugália is nemzetközi segítségre szorul majd; a befektetők figyelmét ezért egyre inkább Spanyolország köti le. Madrid számára jövő tavasszal érkezhet el az igazság pillanata, akkor ugyanis az ország kormányának és bankjainak egyszerre kell újrafinanszírozniuk összesen mintegy 50 milliárd eurós adósságot.

A spanyol bankrendszer leggyengébb láncszemeit a régiós szinten működő takarékpénztárak jelentik, amelyek konszolidációja már eddig is 15 milliárd eurót emésztett fel. Az UniCredit számítása szerint ezeknél a pénzintézeteknél 56 milliárd eurós forrásigény jelentkezhet az ingatlan- és az építési szektorban elszenvedett veszteségeik miatt; ha ehhez az összeghez a lejáró kötvényeket és a deficit finanszírozását is hozzávesszük, akkor Spanyolországnak az elkövetkező három évben 350 milliárd euróra lehet szüksége.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva