Hírek

2010.12.04. 10:52

Szájer ellentmond pártjának

A Fideszen belül sem élvez egyöntetű támogatást a már nyilvánosságra került alkotmánytervezet, amely az ellenzék szerint minden korábbi alkotmánymódosítási koncepciónál szűkebbre szabja az alaptörvényben megfogalmazandó garanciák körét.

Népszabadság

Magyarországnak van egy jól működő, a szuverenitást megfelelően kifejező parlamentje, ami egy házzal megfelelően működik. Nincs szükség egy olyan kamarára, amely részben lassítja, részben pedig tovább növeli az amúgy is nagyméretű politikai elit létszámát – szögezte le Szájer József pénteki sajtótájékoztatóján.

Az EP-képviselő, aki tagja Orbán Viktor miniszterelnök alkotmányozó testületének, nem ért egyet azzal a javaslattal, miszerint az új alaptörvény akkor lenne módosítható, ha a javaslatról két egymást követő Országgyűlés változatlan formában, kétharmaddal határozna. „Felléphet az igénye a ciklus közbeni alkotmánymódosításnak is” – jegyezte meg. A Népszabadságnak fideszes politikusok azt mondták: elképzelhetőnek tartanak egy olyan megoldást is, mely szerint, egy ciklus alatt a képviselők négyötödének a szavazatával lehetne módosítani az alaptörvényt.

Szájer nem híve annak, hogy a magyar zászlóban megjelenjen a címer. Mint mondta, büszke arra, hogy Magyarországnak olyan zászlaja van, amely a legegyszerűbb heraldikai elemekkel büszkélkedhet. Felhívta a figyelmet, hogy a munkaanyagban leírt megoldások, még nem tekinthetők véglegesnek, sőt „a nyitott vita” tovább folytatódik. Az MSZP úgy látja, a munkaanyag alapján az új alkotmány nem egy nemzet, hanem egy párt alaptörvénye lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva