Hírek

2010.12.06. 09:56

Tovább száguld az olaj ára, ideje tankolni menni…

Az olaj ára hétfőn a negyedik egymást követő napon emelkedett, tartva a 25 havi csúcsot.

Reuters - Világgazdaság Online

Az amerikai határidős olaj ára januári szállításra 21 centtel drágult barrelenként 89,40 dollárra, ami némileg alacsonyabb a korábbi 89,60 dolláros csúcsnál, de így is a legnagyobb egynapi csúcs 2008 októbere óta. A kontraktus elszámolási ára pénteken 89,19 dollár volt, ami a legmagasabb szint 2008 októbere óta. A januári ICE Brent ára 23 centtel drágult, 91,65 dollárra.

"Ha a dollárt további tűz alá kerül, az még magasabbra emeli az olaj árát. Nem lennék meglepve, ha 91-92 dollárt érne el a hét folyamán" - vélte Peter McGuire, egy függegtlen piaci stratégiai szakértő Sydneyben a Reutersnek nyilatkozva. A dollár kurzusa hetek óta a legalacsonyabb szinten stagnált, annak nyomán, hogy az amerikai munkanélküliségi adatok novemberben a vártnál gyengébben alakultak, a munkanélküliség héthavi csúcsot ért el.

Az elemzők szerint a nyersanyag drágulása a jövő évben tovább folytatódhat. A Société Générale elemzőháza például a napokban emelte meg hordónként 93 dollárra 2011-re vonatkozó előrejelzését. E szerint a jövő év első negyedében átlagosan 90 dollárba kerül egy hordó nyersolaj, a 2011-es év utolsó két negyedében azonban már 95 dolláron állhat a brent jegyzésára.

A Société Générale véleménye szerint a West Texas Intermediate (WTI) típusú olaj jegyzése mintegy 50 centes diszkonton forog majd a brenthez képest, ennek oka elsősorban az amerikai strukturális túlkínálat. Az elemzőház szerint az olaj drágulásának egyik fő oka a fejlődő piacok nyersanyagéhsége, Kína és India 10 százalék körüli GDP-növekedése ugyanis jelentős keresletet támaszt a fekete arany piacán.

Mint arról beszámoltunk, az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint a dollár esése, a nemzetközi bizalmatlanság, valamint a forint gyengülésének hatására a benzinár ismét rekordot dönthet Magyarországon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva