Hírek

2010.12.30. 07:46

Választás, nyugdíj, iszapömlés - Ez történt 2010-ben

A Világgazdaság összeállítása az elmúlt esztendő legfontosabb eseményeiről

Világgazdaság

Január

Pécs Európa élén
Hivatalos nyitóünnepséggel kezdetét vette a Pécs 2010 Európa kulturális fővárosa program, Magyarország egyik legnagyobb kulturális eseménysorozata. A magyar város Essennel és Isztambullal közösen kapta meg ez évre az Európa kulturális fővárosa címet.

Elmeszelték az ingatlanadót
Visszamenőlegesen megsemmisítette a köznyelvben „vagyonadónak” nevezett törvény ingatlanokra vonatkozó rendelkezéseit az Alkotmánybíróság. A tervek szerint a 30 millió forintnál értékesebb ingatlanokra kellett volna adót fizetni.

Sztrájk a BKV-nál
Hatnapos, Budapest közlekedését megbénító sztrájkot tartottak a szakszervezetek a BKV-nál a kollektív szerződésről szóló tárgyalások eredménytelensége miatt. A sztrájkbizottság szerint a munkabeszüntetés sikeres volt, mivel megőrizték a munkavállalók szociális juttatásait.

Kivégezték „Vegyi Alit”
Kivégezték Haszan al-Madzsídot, Szaddám Huszein egykori iraki diktátor első unokatestvérét. A Vegyi Ali néven is ismert politikust háromszor ítélték halálra 2007 és 2009 között a Szaddám-rezsim idején népirtások miatt.


Földrengés Haitin
A Richter-skála szerinti hetes erősségű földrengés pusztított a karibi térségben lévő Haitin. A katasztrófa következtében az ENSZ becslései szerint mintegy 250-300 ezer ember vesztette életét, további 300 ezer megsérült, 1,2 milliónyian pedig hajléktalanná váltak a kilencmillió lakosú országban. 

A világ legmagasabb tornya
Az arab emírségekbeli Dubaiban megnyitották a világ legmagasabb épületét, a Burdzs Kalifát. A 828 méter magas, lakóépületként és irodaházként is működő torony több mint 160 használható emeletből áll, felépítése 1,8 milliárd dollárba került.

Fordulat Chilében
A jobboldali Sebastian Pinera került ki győztesen a chilei elnökválasztás második fordulójából. A milliárdos győzelmével két évtizedes baloldali kormányzás ért véget.

Választási botrány Srí Lankán
A hivatalban lévő elnök, Mahinda Radzsapaksze nyerte a választásokat Srí Lankán. Az eredmény láttán az alulmaradt ellenzéki jelölt, Szárát Fonszeka azzal vádolta meg a kormányt, hogy elloptak tőle több mint egymillió szavazatot. A voksolás után néhány nappal a rendőrség razziát tartott Fonszeka hivatalában, és letartóztatta stábjának tizenöt tagját.

Eladták a legendás édességgyártót
Eldőlt, hogy az amerikai Kraft Foods kezébe kerül a Cadbury édességgyártó csoport. Az egyik legpatinásabb brit nagyvállalatért mintegy 12 milliárd fontot fizetett a világ második legnagyobb élelmiszer-ipari cége.

Február

Globális bankadó
A brit kabinet által korábban javasolt banki különadó globális alkalmazásának vizsgálatát javasolták a fejlett ipari államokat tömörítő G7 tagjai Kanadában. Az USA, Japán, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Kanada pénzügyiminiszterei csupán annyit szögeztek le találkozójukon, hogy az új adó nem zavarhatja meg a globális gazdaság talpra állását.

Közműtartozások
A 2009–10. év telén is tovább nőttek a magyarországi közműtartozások a lakossági, illetve a kis- és középvállalati fogyasztók körében. Az áram-, gáz- és távhőszolgáltatók a fizetési morál romlásáról is beszámoltak, és nem csak a rossz jövedelmi helyzetben lévők esetében.

Pert vesztett az állam
Elvesztette a magyar állam azt a pert, amelyet egy évtizeddel korábban nyújtott be 173 milliárd forint kártérítésért a Postabank könyvvizsgálóival szemben. A felperes állítása szerint a Deloitte, az Arthur Andersen és a Prudentia hozzájárult ahhoz, hogy a Postabank üzleti helyzetéről hamis kép alakuljon ki. A Legfelsőbb Bíróság elutasította az állam felülvizsgálati kérelmét.

Új Európai Bizottság
Késve és kritikákkal körítve szavazta meg az Európai Parlament a José Manuel Barroso vezette új Európai Bizottságot. A voksolást megelőzően a biztosjelöltek parlamenti meghallgatása egyes esetekben vesszőfutássá fajult. Az első bolgár jelöltnek, Rumiana Zselevának például vissza is kellett lépnie, mivel az EP nyugtalanítónak tartotta zavaros üzleti kapcsolatait.

Görög mentőcsomag
Elvi megállapodás született a görögöknek nyújtandó pénzügyi mentőcsomagról az uniós vezetők csúcstalálkozóján. A részletek kapcsán ugyanakkor éles vita robbant ki a tagállamok és az Európai Központi Bank között, miután a frankfurti pénzintézet a korábbinál szigorúbb megtakarítási követeléseket fogalmazott meg Athénnal szemben. A Nemzetközi Valutaalap esetleges bevonásával kapcsolatban megoszlottak a vélemények a tagállamok között.

Malév-bankgarancia
A Vnyesekonombankkal szembeni 32 millió eurós bankgarancia lehívására utasította a Malév Vagyonkezelő Kft.-t a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács. A lépésre azután került sor, hogy nem sikerült megállapodni a Malév helyzetének rendezéséről az orosz tulajdonostárs Vnyesekonombankkal.

Visszahívás a Hondánál
Összesen 438 ezer autó visszahívását jelentette be a Honda a légzsákok meghibásodása miatt. A japán cég 2008-ban négyezer gépkocsit rendelt vissza hasonló probléma miatt, 2009-ben pedig 510 ezer autót vont be.

Ítélet a Globex-ügyben
Jogerős ítélet született a Globex csoport két vezetője ellen csaknem tizenkét évvel korábban elindított büntetőperben. Vellai Györgyikét hat-, Vajda Lászlót pedig négyévi börtönnel sújtotta az ítélet.

Történelmi kamatvágás
Rekordalacsony szintre, 5,75 százalékra csökkent az irányadó kamatláb a Magyar Nemzeti Bank döntése nyomán. A jegybank szerint a stabilitás lehetővé tette a kamatláb leszállítását, jóllehet romlottak az inflációs kilátások.

Március

Szigorodó hitelezés
Március elsejétől szigorodtak a devizahitelhez jutás feltételei. Az új szabályok szerint a forinthiteleknél a kihelyezett összeg nem haladhatja meg a fedezetként felajánlott ingatlan értékének a 75, euróhitel esetében a 60, más devizahitel esetében pedig a 45 százalékát. Pénzügyi lízing esetén a hitel-fedezet arány legfeljebb 80, 65, illetve 50 százalék lehet.

Börtön Zuschlagnak
Nyolc év és hat hónap börtönbüntetésre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság Zuschlag Jánost. A vád szerint az MSZP egykori országgyűlési képviselője 75 millió forint állami támogatást vett fel civilszervezeteknek hamis indokokkal. A vádlott a kár nagy részét megtérítette.

Magyar cégeké Overdose fele
Megvette a magyar „csodaló”, Overdose tulajdonjogának ötven százalékát öt magyar nagyvállalat. Az Euroinvest, az OTP Bank, a Közgép, a Mol és a CIG Pannónia Biztosító összesen 200 millió forintot fizetett az ez alkalomból létrehozott Overdose Vagyonkezelő Kft. feléért, a másik ötven százalék Overdose korábbi százszázalékos tulajdonosáé, Mikóczy Zoltáné lett.

Terror Moszkvában
Pokolgépes merényleteket hajtottak végre a gyanú szerint csecsen terroristák a moszkvai metróban, amelynek következtében mintegy negyven ember vesztette életét.

Kormánycsere
Az ukrán parlament megvonta a bizalmat Julija Timosenko miniszterelnöktől és kormányától, és Mikola Azarovot választotta meg kormányfőnek. Az új koalíció a Viktor Janukovics új ukrán elnök vezette Régiók Pártja, az Ukrajnai Kommunista Párt és a házelnök vezette Litvin Tömb között aláírt megállapodás alapján alakult meg.

Egészségügyi reform
Megszavazta Barack Obama átfogó egészségügyi reformját a washingtoni képviselőház. Az átalakítások eredményeként 2016-ra az amerikai lakosság 95 százalékának lesz valamilyen egészségbiztosítása a jelenlegi 85 százalékkal szemben. A reform keresztülvitele Obama elnökségének addigi legnagyobb sikere volt elemzők szerint.

Véres választások
Ijád Allávi volt miniszterelnök Iraki Blokkja jutott a legtöbb képviselői helyhez az iraki parlamenti választásokon, amelyen 12 millió választópolgár vett részt. A voksolást terrortámadások kísérték, amelyek nyomán egy lakóház is romba dőlt és több tucatnyian meghaltak.

Görög megszorítások
Jóváhagyta a görög parlament a Jeórjiosz Papandreu vezette kormány költségvetési csökkentéseket tartalmazó csomagját. A görög államháztartás rendbetételét célzó program keretében befagyasztották a közalkalmazotti béreket és nyugdíjakat, tíz százalékkal megnyirbálták a közszolgálati bónuszkifizetéseket, kedvezményes adókulcsokat szüntettek meg és emeltek egyes adókat. A törvény a közszférában összesen 4,8 milliárd eurós költségvetési csökkentést ír elő.

Április

VÁLASZTÁSOK
A Fidesz és a KDNP szövetsége nyerte meg az országgyűlési választásokat, a listás szavazatok 52,73 százalékát megszerezve. Az eredmény nem keltett meglepetést, a valódi kérdés már hónapokkal a választás előtt is az volt, megszerzi-e a pártszövetség a kétharmados alkotmányozó többséget. Végül a 176 egyéni választókörzetből 173-ban ők nyertek, így öt mandátummal a kétharmad fölé kerültek (263 parlamenti hely). A siker Magyarországon még egy szempontból történelmi: az eddigi legnagyobb fölényt hozó 1994-es választáson sem történt meg, hogy már az első forduló estéjén matematikailag is biztos legyen, ki alakíthat kormányt.

ÁTRAJZOLT TÉRKÉP
Rendszerváltó pártok tűntek el és két új formáció is bejutott a parlamentbe. A legerősebb ellenzéki párt mindettől függetlenül az MSZP lett (19,3 százalék, 59 mandátum). Második próbálkozásra jutott parlamentbe a Jobbik (16,67 százalék, 47 mandátum), a másik újonc pedig a csupán két évvel korábban alakult LMP (7,48 százalék, 16 mandátum). A választás egyértelmű vesztesei a rendszerváltás nagy pártjai: az SZDSZ kiesése már április előtt eldőlt azzal, hogy önálló listát nem indítottak, csupán néhány vezetőjük felkerült az MDF listájára, a Bokros Lajossal kampányoló régi rivális pedig csupán a szavazatok 2,67 százalékát szerezte meg.

MEGBÉNULT A LÉGI KÖZLEKEDÉS
Napokra leállt Európa nagy részének légi forgalma az izlandi Eyjafjallajökull vulkán kitörésekor a légkörbe jutott hamu miatt. A személyforgalom mellett az ipar is jelentős károkat szenvedett a szállítás szünetelése következtében.

BIZTONSÁGI CSÚCS
Nemzetközi nukleáris biztonsági csúcsértekezletet tartottak Washingtonban. A 47 részt vevő ország vezetői szándéknyilatkozatot fogadtak el a felhalmozott nukleáris anyagok biztonságának fokozásáról.

GYÁSZBAN LENGYELORSZÁG
Kilencvenhatan, többségükben magas rangú állami vezetők vesztették életüket, amikor Szmolenszk mellett lezuhant az oroszországi látogatásra utazó lengyel küldöttség repülőgépe. Az áldozatok közt volt Lech Kaczynski elnök, a lengyel külügyminiszter, a nemzeti bank elnöke, tizenkét parlamenti képviselő és a hadsereg több vezetője is.

OLAJKATASZTRÓFA
Felrobbant és elsüllyedt az Egyesült Államok partjainál a British Petroleum olajfúró tornya, a Deep-water Horizon. A becslések szerint mintegy 780 millió liter olaj ömlött a tengerbe július közepéig, vagyis ez volt az elmúlt évtizedek legnagyobb, ember által okozott természeti katasztrófája.

START-III EGYEZMÉNY
Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök Prágában aláírta a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló START-III szerződést. Mindkét fél kiemelte: az önkorlátozás jelentős lépés a bizalom erősítése és az atomfegyverek nélküli világ megteremtése felé.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva