Hírek

2010.12.29. 08:20

Vége a lobbitörvénynek

Januártól hatályát veszti a jelenlegi lobbitörvény, mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért a jogszabályt a társadalmi részvételről szóló törvény váltja fel 2011-től

VG

Januártól hatályát veszti a jelenlegi lobbitörvény, mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért a jogszabályt a társadalmi részvételről szóló törvény váltja fel 2011-től – mondta el Rétvári Bence az MTI-nek. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hozzátette: a megszűnő lobbitörvény kirakattörvény volt, amely alkalmas volt annak a látszatnak a keltésére, hogy az állam fellép a korrupció ellen, de semmiféle eredményre nem vezetett, hiszen a közpénzügyek nem lettek tisztábbak. Rétvári szerint a lobbitörvény indokolatlan rendelkezéseket is tartalmazott.

Erre példaként említette, hogy előnyben részesítették a lobbistákat az érdek-képviseleti szervekkel szemben, hiszen egyedi döntések meghozatalakor kötelező volt a lobbistákat fogadnia a döntéshozónak, míg egy társadalmi érdekképviseletet, szakszervezetet, kamarát nem. Így aránytalanság lépett fel a fizetett lobbisták javára a közérdekből önkéntesen tevékenykedő szervezetekkel szemben. A 2006-ban született, most megszűnő lobbitörvény sikerét már megjelenésekor kétségesnek tartották. A jogszabály azt rögzítette, hogy a lobbitevékenység a közhatalmi döntések tartalmát befolyásoló, üzletszerűen végzett tevékenység.

A közhatalmi körbe tartozik a parlament, a kormány – és annak szervei –, valamint a helyi önkormányzatok. Az új jogszabály szerint a minisztériumokkal stratégiai partnerségben álló szervezetek listája nyilvános. Ezek a szervezetek a fontosabb döntések meghozatala előtt kifejthetik álláspontjukat, s velük stratégiai megállapodást kell kötni. Ez közérdekű adat, és szintén hozzáférhető, mint ahogy az egyeztetésekről készült emlékeztetők is – mondta el az államtitkár.

További lépésként említette Papcsák Ferenc korábbi elszámoltatási kormánybiztos javaslatát a köztávolságtartás jogintézményéről. Ennek az a lényege, hogy akik közpénzhez szabálytalanul jutnak, vagy azzal szabálytalanul bánnak, illetve valamilyen korrupciós ügybe keverednek, azokat a későbbiekben tartósan eltiltják, ne-hogy közpénzhez jussanak akár közbeszerzési eljárásban, akár beszállítóként vagy köztisztviselőként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva