Hírek

2010.12.28. 11:42

Veszélyben Magyarország szavazati joga

A der Spiegel Félelem az orbánizációtól című írásában megállapítja: Magyarország az elmúlt évtizedekben kétszer is, 1956-ban, majd az 1989-es határnyitáskor is a "remény országa" volt, de ma már semmi esélye sincs annak, hogy a magyar EU-elnökség egy sikertörténet végpontja legyen.

Gazdasági Rádió

Éppen az ellenkezője fenyeget, Budapestnek - politikája miatt - nagy problémái lehetnek - idézte a cikk szerzője Martin Schulz európai parlamenti szociáldemokrata frakcióvezetőt. A Spiegel szerint csak az utolsó csepp volt a pohárban, hogy a magyar miniszterelnök éppen most, néhány nappal az EU-elnökség előtt hidegvérrel keresztülhajszolt egy médiaszájkosár-törvényt, egy utolsó, különösen súlyos következményekkel járó lépést téve az autokrácia irányába.

A cikk szerint egyetlen európai politikusnak sem lesznek olyan hatékony eszközei a kritikus médiával szemben, mint a magyar miniszterelnöknek. Az ellenőrző mechanizmusok középpontjában a kizárólag Fidesz-politikusokból álló új médiahatóság áll, amely 750 ezer euróig terjedő pénzbírságot szabhat ki. A közszolgálati médiát személyi összetételében is kormányfelügyelet alá helyezték.

A Der Spiegel ugyanakkor a Gazdasági Rádió tudósítása szerint megállapítja: annak, hogy Magyarország "a már csak félig demokratikus" államok közé jutott, sok oka van, a felelősséget a tévútért nem csak a tőről metszett konzervatívok és a szélsőjobb viseli. A baloldal fokozatosan egyfajta öngyilkosságot követett el.

Kollégái úgy jellemzik Orbánt - állapítja meg a Der Spiegel -, mint aki "megszállottja a médiának", aki második Silvio Berlusconi akar lenni, annak botrányai nélkül. Azonkívül minden, a legcsekélyebb mértékben is fontos tisztséget a saját bizalmi embereivel tölt be. A tavaszi választási eredményt "forradalomnak" nevezte, és hamarosan megmutatta, hogy mit ért ezen.

A médiatörvény kapcsán az EU-ban egyesek már esetleges szankciókról spekulálnak, mint amilyeneket Ausztria ellen vezettek be, amikor Jörg Haidert és pártját bevonták az osztrák kormányba. A Lisszaboni Szerződés értelmében "az európai alapértékek súlyos és tartós megsértése" címén akár a szavazati jogot is megvonhatnák Budapesttől, ami kemény csapás lenne a magyar miniszterelnökre, de Brüsszelben sem mindenki akarja az "ünnepnapokat elrontani".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva