Hírek

2011.01.16. 09:45

A bizalmat erősítette az Orbán-csomag, a tőzsdét nem

Nem volt határozott irány a részvénypiacon az elmúlt héten, a forgalom is csak mérsékelten élénkült az év végén és az új év első hetében tapasztalt rendkívül alacsony érdeklődés után.

MTI Eco

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 22.262,05 ponton zárt pénteken, 185 ponttal, 0,82 százalékkal magasabban az előző heti záróáránál. A heti forgalom 73,8 milliárd forintot ért el, míg az előző héten 50,7 milliárd forint értékben születtek üzletek.

A tőzsdei árfolyamoknak - nemzetközi szinten - a héten a portugál, spanyol és olasz kötvénykibocsátások, továbbá a beinduló amerikai gyorsjelentési szezon adott impulzusokat. A sikeres államkötvény aukciók hatására mérséklődött az európai adósságválsággal kapcsolatos befektetői félelem, ez pedig kedvezően hatott a részvénypiacokra és az eurót is erősítette. Az eddig megjelent amerikai vállalati eredmények pozitív képet mutattak, a jelentési dömping azonban csak a jövő héten indul be igazán.

A magyar miniszterelnök által csütörtökön vázolt strukturális reformintézkedéseknek közvetlen piaci hatásuk nem volt, bár a piaci elemzők egyértelmű bizalomerősítő hatást tulajdonítottak neki. Orbán Viktor külföldi újságíróknak nyilatkozva négy területet jelölt meg, ahol átalakítást és kiadáscsökkentést tervez a kormány, ezek a nyugdíj, a munkanélküli segélyezés, a gyógyszertámogatás és a tömegközlekedés. A konkrétumokra azonban a befektetőknek még várniuk kell, a kormány február közepéig vitatja meg a tervezett intézkedéseket.

A vezető részvények többnyire gyengültek a héten, egyedül a Mol tudott minimális mértékben emelkedni. Az 50,7 milliárd forintos összforgalomból az OTP részvények adásvétele 59 százalékot tett ki, a Mol 27 százalékkal, a Richter 6 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 4 százalékkal részesedett.

Az OTP 5 forinttal, 0,09 százalékkal gyengült a héten, 5.370 forinton zárt pénteken. A Mol 55 forinttal, 0,25 százalékkal 21.705 forintra erősödött.

A Magyar Telekom részvények 3,57 százalékot veszítettek értékükből, 540 forintra csökkent az árfolyamuk. A Richter árfolyama 920 forinttal, 2,09 százalékkal 43.000 forintra csökkent.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 35 forinttal, 0,17 százalékkal gyengült, 20.855 forinton zárta a hetet. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 18 ponttal, 0,91 százalékkal 1.949,92 pontra csökkent egy hét alatt.

MTI Eco -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva