Hírek

2011.01.16. 10:14

A globalizációban semmi sem az, aminek látszik

Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő jövő héten, szerdán a washingtoni Fehér Ház vendége lesz. Némi fejmosásra számíthat Barack Obama amerikai elnöktől, mert az év végén ismét nőtt Kína kereskedelmi többlete az Egyesült Államokkal szemben, és ez kongresszusi képviselők szerint amerikai munkahelyek tízezreit veszélyezteti. Ám kérdés, ki veszélyezteti az amerikai munkahelyeket: valóban Kína-e, vagy az amerikai és a globális gazdaság.

MTI Eco

Szokás a kínai kereskedelmi többletért az olcsó kínai valutát, a jüant okolni. Kína 2005. júniusban megszüntette a dollárhoz kötött jüant, áttért a napi lebegtetésre. A jüan mozgása a nagy kínai kereskedelmi és fizetésimérleg-többletek miatt hosszú távon egyirányú: 2005 óta 22 százalékkal felértékelődött, ezen belül tavaly a második félévben - a lebegtetés átmeneti szüneteltetése után - 3,6 százalékkal drágult a dollárral szemben. Ám ennek semmi hatása nincs a kínai kereskedelemre.

Kína exportja nem nő rendszeresen gyorsabban, mint a behozatala. Az elmúlt évtizedben 2000-ben és 2001-ben, majd 2003-ban, 2004-ben és 2008-ban az import gyorsabban bővült, mint a kivitel, majd 2009-ben az export 16 százalékkal visszaesett, míg az import csak 11,2 százalékkal csökkent. Az irányzat tavaly is folytatódott, már ismét emelkedő pályán: négy tavaszi hónaptól eltekintve a többi hónapban a kínai kivitel lassabban nőtt, mint a behozatal. Ezzel egyidejűleg Kína kereskedelmi többlete a világ országaival szemben a 2000-es 24,1 milliárd dollárról 2008-ra 298,1 milliárd dollárra nőtt - ez az eddigi csúcs -, de azóta csökkent: 2009-ben 196,1 milliárd dollár, tavaly előzetes adat szerint 183,1 milliárd dollár volt. Vagyis amíg a jüan felértékelődött - 2008 közepéig -, ennek ellenére nőtt a kínai kereskedelmi többlet, majd csökkenésnek indult épp akkor, amikor a jüan átmenetileg kissé leértékelődött.

Nem ellentétesek ezzel a világ legfejlettebb térségeivel folytatott kínai kereskedelem külön statisztikái sem. A US-China Business Council által összesített számsor szerint a kétoldalú forgalomban az elmúlt tíz évből hatban gyorsabban nőtt a kínai import az Egyesült Államokból, mint fordított irányba a kínai export. Utána a válság sújtotta 2009-es évben a kínai kivitel az Egyesült Államokba nagyobb ütemben csökkent, mint a behozatal onnan. A kétoldalú forgalom amerikai deficitje 2008-ban 266,3 milliárd dolláros csúcsot ért el, utána 2009-ben 226,8 milliárd dollárra csökkent, és előzetes adat szerint tavaly - amikor a kínai behozatal az Egyesült Államokból ismét gyorsabban nőtt, mint Kína exportja az ellenkező irányba - 181 milliárd dollár volt.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva