Hírek

2011.01.13. 15:04

Alaszka beindult - Csökkenhet az olajár

A mintegy 800 mérföld hosszú Alaszkát átszelő olajvezeték üzemeltetője közölte, megkapták a működési engedélyt a kormánytól. Az olajvezetéket két napja zárták el, miután az egyik kitermelő állomásnál szivárgást észleltek a szakemberek.

Business Week - AFP - Világgazdaság Online

Az üzemeltető Alyeska Pipeline Service Co. közleménye szerint az illetékes hatóság csütörtökön délután zöld utat adott az olajvezeték újraindítására, amely egyelőre tesztüzem, de már így is folyik majd olaj a csőben.

A vezetéken szombaton csökkentették az átfolyó olajmennyiséget, mert az egyik szivattyúállomáson szivárgást észleltek. A csővezeték azért fontos, mert ezen szállítják az Egyesült Államok nyersolaj-termelésének csaknem 12 százalékát. A vezetéken naponta átáramló olaj ára eléri az 50 millió dollár. A vezeték 1977-es elindítása óta ez idáig nem volt szükség a vonal lezárására. Addig amíg a vezetéket teljesen nem nyitják meg újra, az Alaszkában kitermelt olaj egy alternatív vezetéken jut el a célállomásokig.

Az 1280 kilométer hosszúságú vezetéket az Alyeska Pipeline Service működteti, amelyben a BP 47 százalékos, a ConocoPhillips 28 százalékos, az ExxonMobile pedig 20 százalékos tulajdonrésszel részesedik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva