Hírek

2011.01.28. 06:00

Áram- és gázdíj: Most még kevésbé akarunk majd fizetni?

A Világgazdaság Online által megkérdezett szolgáltatók egyöntetűen pozitívan fogadták a gáz- és áramdíjtartozások befizetésének határidejére vonatkozó szigorítást, mi több, úgy vélik, további lépések szükségesek a fizetési morál javítására. A társasházkezelők viszont aggódnak a döntés következményei miatt.

Világgazdaság Online - Faludi Linda

Mint arról beszámoltunk, márciustól kilencven helyett hatvan napjuk lesz a fogyasztóknak arra, hogy rendezzék a tartozásukat a gáz- és az áramszolgáltatók felé a fizetési határidő lejárta után.

A lapunknak nyilatkozó szolgáltatók üdvözölték a döntést, amely valószínűleg javít majd a fogyasztók fizetési morálján. Tapasztalatuk szerint a fizetési határidő elodázása ugyanis csak ront a helyzeten, mert három hónap alatt százezres nagyságrendű tartozás halmozódhat fel, amit a legtöbb család már képtelen időben törleszteni. A közüzemi szolgáltatóknál az elmaradt díjfizetések így 10 milliárd forintos nagyságrendre rúghatnak – mondta el az E.ON szóvivője.

Kutas István szerint kevesen veszik igénybe a cég által kínált részletfizetési lehetőséget és gondot jelent, hogy a fizetési gondokkal küzdő fogyasztók túl későn fordulnak a szolgáltatóhoz, ahelyett, hogy még a határidő lejárta előtt segítséget kérnének. Kutas István szerint akár kikapcsolási hullám is indulhat a szigorítással, hiszen sokan továbbra is 90 napos határidővel kalkulálnak.

A lemaradások tekintetében külön kategóriát képviselnek a védendő fogyasztók, akiknél csak 120 napnyi késedelem után lehet kikapcsolni a szolgáltatást, feltéve, hogy elutasítják az előre fizetős mérő felszerelését, amit a szolgáltatóknak ebben az esetben a törvény szerint fel kell ajánlaniuk. Az E.ON jelenleg 80 ezer védendő fogyasztót lát el, akik óriási kintlévőségeket halmoznak fel. Ezt mutatja, hogy több százmillió forint folyt be, amikor a cég tavalyi akciója során ugyanakkorra összeget engedett el a tartozással rendelkező védendő fogyasztóknak, mint amekkorát ebben az időszakban befizettek. Kutas István szerint a védendő statust olyanok is igénybe veszik, akik nem szorulnak rá, hiszen elég, ha egy kisgyerekes családban a jól kereső apa kijelentkezik a háztartásból; a gyesen lévő anyukát és a gyerekeket figyelembe véve az egy főre jutó jövedelem máris annyira lecsökken, hogy a család védendő statust kaphat.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva