Hírek

2011.01.03. 14:42

Arany - Karnyújtásnyira az új rekord

Az arany 2010-ben végig a befektetők kedvence volt. Ahogy a papírpénzzel szembeni bizalmatlanság erősödött, úgy lett egyre vonzóbb a válság pénzneme – áll az Aranypiac.hu elemzésében.

Aranypiac.hu

Egy uncia arany dollárban jegyzett ára közel 30 százalékkal növekedett az elmúlt 12 hónapban, az ezüst 80 százalékkal gyarapodott. Forintban számolva még lenyűgözőbb a két nemesfém egyéves teljesítménye: közel 44 százalék illetve kereken 100 százalék plusz – tájékoztat az aranypiac.hu.

Az arany árfolyama az elmúlt 12 hónapban kétszámjegyű növekedési rátát produkált. A 2010-es év utolsó árfolyam-fixingje Londonban 1 410,25 dollár volt. Ezzel 2001 óta tíz egymást követő évben emelkedett sorozatban az arany ára. A világszerte egyre csak mélyülő adósságválság azt eredményezi, hogy ennek az egyedülálló szériának a vége továbbra sem látszik.

Miután a sárga fém árfolyama az év utolsó napjaiban magabiztosan visszaküzdötte magát 1 400 dollár fölé, most ismét az elmúlt négy hónap felfelé mutató trendcsatornájába került a jegyzés. Ezzel a korábbi csúcsok (1 426 dollár) újbóli meghódítása karnyújtásnyi távolságba kerülhet már az új év elején.

Az állami adósságspirál következményeitől, a devizaháborútól, a pénz leértékelődésétől és az inflációtól való félelem az aranyba fektetni szándékozók kezére játszik. Ezt jelzi, hogy a nemesfém ára jelenleg is mindössze 1 százalékkal marad a rekord alatt. Az azonnali jegyzésű arany unciánkénti ára 1 420,10 dolláron állt hétfőn kora délután.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva