Hírek

2011.01.19. 10:21

Béren kívüli juttatások - Több mint kompenzáció

A legtöbb menedzsernek fejtörést okoz az alkalmazottak kompenzációjának megállapítása. Tíz emberből tíznek különböző elképzelése van az ideális juttatásokról

VG

Gyakran teszik fel a kérdést: mit kell fizetnem az alkalmazottaimnak? Ez nehezen megválaszolható. De van helyette egy jobb: mit szeretnék, mit üzenjen a kompenzációs csomag?

A csomag összeállítása sokat elmond a cégről, a gyermekellátási és egészségügyi juttatások például azt üzenik, a vállalatvezetésnek fontos a család, a cégnél eltöltött évek után adott bónuszok kifejezik, mennyire értékeli a vállalat a lojális munkavállalókat – többek között erre a következtetésre jutott Sarah L. Fogleman, a Kansas Állami Egyetem közgazdásza.

A szakértő úgy véli, nem az számít, milyen extra juttatásban részesíti egy cég az embereit, mert mindegyik hordoz valamilyen pozitív üzenetet, és épp ez az üzenet a lényeg. A kompenzációs csomag összefügghet a cég struktúrájával, az alkalmazottak felvételével vagy nyugdíjazásával, motiválási törekvésekkel, teljesítményértékeléssel, visszajelzésekkel vagy az elégedettség kifejezésével. A javadalmazás az első dolgok között szerepel, amit a potenciális munkavállaló megfontol egy állásajánlat kapcsán. A kompenzációs csomag ugyanis nem azt jelenti, hogy mennyire van megfizetve az alkalmazott, hanem, hogy mennyire értékelik. Mit is jelent maga a kompenzációs csomag?

Legegyszerűbb „forint per óra” alapon gondolkodni a juttatások meghatározásakor. A sikeres kompenzációs csomag azonban több, mint komplett jutalmazási rendszer, amely tartalmaz nem pénzbeli/anyagi elemeket, direkt és indirekt elemeket is – állítja Sarah L. Fogleman és Dávid József pszichológus, kompenzációs szakértő.

A cikk folytatása itt olvasható!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva