Hírek

2011.01.25. 10:42

Csaba László: Nem zavaró az MNB-kormány ellentét

A közgazdász szerint bizonytalan környezetben, növekvő inflációs várakozások, és olajárak mellett nem lehet az árstabilitást másképp biztosítani, mint ahogyan a jegybank tette.

MTV

Indokoltnak tartja a kamatemelést Csaba László. A közgazdász a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában azt mondta: az infláció magasabb szinten ragadt be, mint az a bizonyos 3 százalékos középtávú célkitűzés. Bizonytalan környezetben, növekvő inflációs várakozások, és olajárak mellett nem lehet az árstabilitást másképp biztosítani. Az infláció a szegények adója, azzal óvatosan kell bánni – tette hozzá a szakértő az MTV reggeli műsorában.

A kormány és a jegybank között Németországban, Amerikában, mindenhol van egy oda-visszaüzengetés. A baj az, ha nagyon erős hangokat fogalmaznak meg, de önmagában véve az, hogy ellentétes célokat követnek, nem baj, mert így jön létre az egyensúly – szögezte le.

Nem gondolnám, hogy magasabb inflációval magasabb gazdasági növekedést lehetne elérni, erre a világon sehol nincs példa. Ha valaki tud ilyet, annak fizetek egy üveg francia konyakot – mondta a közgazdász. Hozzáfűzte: legfeljebb az fordulhat elő, hogy ha tartósan sikerül biztosítani az árstabilitást, akkor tartósan maradhatott a gazdasági növekedés.

Jelenleg a 2008-as stagnáló év szintjét éri el a gazdaság, de értékelni kell, hogy a növekedés megindult, óvatosan kell a várakozásokkal bánni, elsősorban a gazdasági környezetet átláthatóvá tételével, az árstabilitással, fegyelmezett pénzgazdálkodással lehetne a befektetők bizalmát erősíteni – hívta fel a figyelmet a szakember.

Kiemelte: elindult egy enyhe befektetői hullám Magyarországon, mind a belső, mind a nemzetközi beruházások elindultak, ezeket kellene tovább erősíteni, és akkor egy tartós növekedési pályára tudnánk állni, ami az évtized második felére felzárkózást biztosíthatna az Európai Unióhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva