Hírek

2011.01.31. 07:19

Demján: Gazdasági csodák nincsenek

Demján Sándor: Fejlesztéseinkhez kedvezőbb adó- és egyéb szabályok kellenének

Andó Patrik

Ha megkérdezték volna, a kezdetektől fogva támogatta volna a különadó ötletét Demján Sándor, aki a kedvező adó- és jogszabályok hiányában nem Magyarországra tervezi további jelentős beruházásait. Az üzletember a Miskolci Egyetem díszpolgára lett; a címmel a helyi diákok támogatását ismerték el, de a szakmai kitüntetések közül talán a lapunk által megítélt, az Évtized legbefolyásosabb üzletembere címre a legbüszkébb.

- Nagy reményeket fűzött a tavalyi kormányváltáshoz. Történt-e olyan változás az elmúlt időszakban, amelyre vágyott üzletemberként vagy éppen a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökeként?

Valóban, nagy reményeket fűztem az új kormányhoz, és nem is csalódtam, azonban a gazdaság területén csodák nincsenek, naiv az, aki azokban hisz. A józanul gondolkodók közül senki sem várta, hogy fél év alatt bármilyen számottevő változás lesz. Termelést, illetve gazdaságot felfuttatni pár hónap alatt nem lehet. Mi négy évben állapodtunk meg a kormányzattal, ennyi idő alatt várunk érezhető változásokat a magyar gazdaságban. Jónak tartjuk az elkezdett irányt, a döntő momentum most az lesz, hogy a kormány milyen reformokat léptet életbe. Nagyon fontos kérdés az is, hogy milyen módon teszik olcsóbbá az államot. Erre már nagyon régóta várunk.

- Ön az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke is. Ebbéli tisztségében komoly ígéreteket kapott a szövetség tagjainak feltőkésítésére Orbán Viktortól. Hogyan halad a folyamat?

Ez a kérdés alapos előkészítést igényel, ugyanis a bankszakma sohasem kapkod. Úgy gondolom, hogy most tavasszal ez elindul. Ezt a kérdést azért is tartom fontosnak, mert a takarékszövetkezetek versenyképességére Magyarországnak nagy szüksége van. Egyedül ezek a kisebb pénzintézetek növelték hitelkihelyezésüket az elmúlt időszakban. Egyébként az OTSZ elnöki posztját egy forintért vállaltam, „hálából”, mert annak idején tanulmányaimat ez a szövetség finanszírozta.

- Hogyan telt a TriGranit Zrt. és a cégcsoport számára az elmúlt esztendő, és milyen tervekkel vágtak a 2011-es évnek?

Nagyon jó évet zártunk tavaly. A cégcsoport átadta a jelentős, WestEnd méretű – 180 ezer négyzetméter alapterületű – zágrábi Arena Centar beruházását. Megkezdte a Millenniumi Városközpontban a K&H 70 ezer négyzetméteres irodaházának a fejlesztését. Most van előkészületben a poznani beruházásunk, mely szintén egy pályaudvarhoz kötődő közlekedési és kereskedelmi létesítmény lesz, valamint hamarosan indul egy másik fejlesztésünk Ljubljanában is, a 196 ezer négyzetméteren épülő Emonika Center.

Az interjút teljes egészében itt olvashatja!

Andó Patrik -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva