Hírek

2011.01.14. 12:53

Elemzők: 2012-ig segíti a devizahiteleseket az MNB

Valószínűleg további kamatemelésekre kényszerül a magyar jegybank a gyorsuló infláció miatt, és a pénzügypolitikai szigorítási ciklus akár 2012-ig is eltarthat - vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők a vártnál magasabb decemberi inflációs adatok pénteki ismertetése után.

MTI Eco

A KSH közlése szerint a múlt hónapban 4,7 százalék volt a tizenkét havi infláció. Az MTI által előzetesen kérdezett nagy citybeli befektetési és pénzügyi elemző cégek feltörekvő térségi szakértői várták a gyorsulást az egy hónappal korábban mért 4,2 százalékos éves inflációhoz képest, de szűk sávban mozgó, 4,4-4,6 százalékos tizenkét havi inflációs prognózisokat adtak decemberre; előrejelzéseik átlaga 4,46 százalék volt.

A pénteki adatismertetés után a JP Morgan bankcsoport londoni befektetési elemzői azt jósolták, hogy jóllehet valószínűleg a decemberi infláció volt a tetőzés, az éves összevetésű magyarországi inflációs ütem a következő hónapokban is várhatóan 4,5 százalék körüli szinteken marad, és az év végéig sem süllyed 4 százalék alá.

A cég londoni elemzői szerint a mezőgazdasági termelői árszint folytatódó meredek emelkedéséből megítélhetően az élelmiszerár-infláció az idei év első felében még tovább gyorsulhat, és elérheti a kétszámjegyű ütemet. "Csak idő kérdése, hogy az üzemanyagok és a feldolgozatlan élelmiszerek emelkedő árai mikor szűrődnek át a feldolgozott élelmiszeripari termékek inflációjába" - fogalmaztak a JP Morgan londoni elemzői.

A cég szerint az MNB mindezek után nyilvánvalóan "szigorító üzemmódban" marad, igyekezve a középtávú 3 százalékos célhoz közelebbi szinten rögzíteni az inflációs várakozásokat.

A JP Morgan előrejelzése az, hogy a magyar jegybank már januárban újabb, negyed százalékpontos kamatemelést hajt végre, mivel az emelés mellett szóló korábbi érvek "nem igazán változtak". A ház szerint ha az inflációs kilátások tovább romlanak, februárra sem lehet kizárni egy további emelést, bár ez nem a JP Morgan alapeseti forgatókönyve.

Ugyanakkor a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint az MNB legfeljebb a várakozásokat módosíthatja, de valójában nem képes megfékezni a száguldó inflációt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva