Hírek

2011.01.05. 07:31

Elvehetik az EMFESZ engedélyét

Van is 150 millió dollárja a cégnek, meg nincs is

Világgazdaság Online

Közleményben reagált az EMFESZ Kft. korábbi tulajdonosát ellenőrző Firtas csoport (GDF) azokra a magyar sajtóhírekre, amelyek szerint a gázkereskedőnek pénzügyi problémái vannak, s amelyek miatt jelentős kintlévőségei mellett nagy összegekkel tartozik a cég a költségvetésnek, gázszállítóinak, a regionális gázelosztóknak és másoknak.

 A közlemény - egyebek mellett – arra emlékeztet, hogy az EMFESZ 2009 januárja és áprilisa között átvett 150 millió dollár értékű gázt, amit nem fizetett ki. Mint beszámoltunk, az EMFESZ-nek akkor jogszerűen nem volt kinek fizetnie, később pedig arra hivatkozva tartotta vissza a pénzt, hogy saját magának is követelései vannak az GDF egyes cégeivel szemben, s szerinte mindezt egy tételben kell rendezni. Rendezés persze nem történt.

Akármi is a magyarázat, a közlemény szerint az EMFESZ-nek legalább 150 millió dollár cash-sel kell rendelkeznie. Az EMFESZ-nél erre reagálva a VGO-nak elmondták, hogy ezen összegből jelenleg is 110 millió dollár forog a cégben. Arra is emlékeztettek, hogy a Mabofinak egy több mint 50 millió dolláros kölcsönt 2010 december 31-ig kellett volna visszafizetnie. Ha megtette volna, most nem lenne likviditási gondja az EMFESZ-nek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva