Hírek

2011.01.11. 07:09

Erre kell figyelnie, ha átváltaná frankhitelét!

Megvizsgálja a frankhitelek euróalapúra váltásának lehetőségét a bankszövetség

VG

A Magyar Bankszövetség még nem alakította ki véleményét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vezetői körlevelével kapcsolatban, melyben a svájcifrank- és japánjen-alapú hitelek euróalapúra váltását ajánlja a hitelintézeteknek. A felügyelet a kisebb árfolyam-ingadozás miatt kiszámíthatóbb törlesztéssel érvel. Átváltáskor azonban az adós azonnal realizálja az árfolyamváltozásból származó teljes veszteséget. Ezért az ügylet időzítésére érdemes figyelmet fordítaniuk az érintetteknek.

A bankok ugyanakkor nem nagyon bátorítják az adósaikat a frank- (esetleg japán jen) alapú kölcsöneik átváltására, hiszen ez rövid távon nem áll érdekükben: igaz, a hozzájuk fordulókét – amennyiben ez lehetséges – átváltják. A kliensek szempontjából egyébként az euróra váltás – ha a bank nem ad kedvezményt – nem minden szempontból kedvező: a svájci frankban denominált lakáshitelek átlagos kamatainak szintje még mindig egy százalékponttal alacsonyabb az euróhitelekénél, és az átváltás egy sor járulékos költséggel is jár.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva