Hírek

2011.01.04. 09:56

Hárommillióan keresnek állást Németországban

Kedvező adatok kerültek nyilvánosságra a német munkaerőpiacon: decemberben már 3 millió alatt volt az állástalanok száma. Ázsiában továbbra is emelkednek a piacok, Ausztráliában azonban az árvíz okoz fejtörést. Nemzetközi összefoglalónk.

Cashline - Világgazdaság Online

A tavaly év végi gazdasági élénkülés stabilizálta a német munkaerőpiacot. Az előrejelzések szerint decemberben mintegy 2,99 millióan kerestek állást Németországban, amely ugyan 60 ezerrel több, mint novemberben, ám 285 ezerrel marad el az előző év decemberi adatához képest.

A német foglalkoztatottsági adatokon a szokatlanul kemény téli időjárás, a havazás is szerepet játszott, hiszen a mezőgazdasági munkákat a korábbi esztendőkhöz képest előbb be kellett fejezni, ami növelte az alkalmi munkavállalók munkanélküliségi arányát.

Pozitív a hangulat Ázsiában és Óceániában is: Japánnal az élen emelkedtek az ázsiai indexek, így már a hetedik napja a pozitív tartományban mozognak. A réz folytatta rekord szárnyalását, míg a kötvényárfolyamok csökkentek a megnövekedett kockázatvállalási hajlandóság miatt, amit a héten megjelenő amerikai makro adatokkal kapcsolatos optimizmus fűt.

Emellett a jüan dollárral szembeni 5 százalékos felértékelődéséről szóló elemzés jelent meg 2011-re vonatkozóan a kínai állami média egyik jelentésében. Június 19. óta szabadabban lehet kereskedni a kínai devizával, amelynek hatására 3,6 százalékot erősödött a jüan a dollárral szemben 2010 második félévében.

Súlyosbodik az árvíz Ausztráliában, amelynek köszönhetően eladási nyomás alá kerültek az ausztrál biztosítók papírjai. A napok óta tartó esőzések és árvizek komoly károkat okoznak a mezőgazdasági és bányászati szektornak, aminek egy részét a biztosítóknak kell megtéríteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva