Hírek

2011.01.24. 11:22

Hitelfelvétel: Vége a minimálbér-igazolások korának

Szigorúbb hitelezési politikához vezethet, hogy márciustól a korábbi öt helyett, már egy év elteltével le lehet kerülni a banki feketelistáról – mondta a Gazdasági Rádiónak a KPMG ügyvezető igazgatója.

Gazdasági Rádió

A KPMG ügyvezető igazgatója szerint egyértelművé kell tenni, hogy az állam csak egy bizonyos pontig tudja segíteni a bajba került adósokat. Ameddig ez a határvonal nincs pontosan meghúzva, az a fizetési hajlandóságot veszélyezteti – mondta Simonyi Tamás a Gazdasági Rádiónak.

A szakértő szerint az ötéves moratórium valószínűleg hosszú volt, az egyéves listázás viszont rövid, még akkor is, ha a kormány szándéka egyszerűen az volt, hogy többen juthassanak hitelhez. Két-három év lenne a méltányosabb. Az új szabályozás arra viheti el a piacot, hogy a stigmától hamar meg lehet szabadulni. Ez óvatossá teszi a bankokat.

Az az időszak, amikor elég volt egy minimálbérről szóló igazolást felmutatni, már nem tér vissza. A bankok szigorúbb követelményeket támasztanak majd a hitelfelvevők elé. Sok országban egyébként törvényi szabályozás, hogy a bevallott és igazolt jövedelemnek legfeljebb az egyharmadáig terjedhetnek a törlesztési kötelezettségek. Szigorúbb lesz a fedezet megítélése is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva