Hírek

2011.01.10. 08:19

Jól jön a német fellendülés

Újabb történelmi rekord dőlt meg az ottani gazdaságban

WB

A német gazdaság túl van a válságon, legalábbis erre utalnak a közelmúltban közzétett makroadatok. A német statisztikai hivatal legfrissebb közlése szerint Németország 75,1 milliárd euró értékben vásárolt árukat külföldről tavaly novemberben, ez a legmagasabb érték a statisztikai gyűjtés 1950-es kezdete óta. 2009 novemberéhez képest harmadával nőtt az import, az előző hónaphoz viszonyítva pedig 4,1 százalékos pluszt regisztráltak. Mindeközben az export 21,7 százalékkal, 88 milliárd euróra ugrott a tavalyi tizedik hónapban, és ezzel elérte a válság előtti, 2008. őszi szintet.

A legnagyobb mértékben, 38,3 százalékkal az EU-n kívüli országokból érkező import nőtt. Az eurózónán kívüli EU-államokból jövőké is komoly, 32,3 százalékos növekedést mutat, az övezeten belül pedig 29,7 százalékos volt a plusz. Az EU-n kívüli országokba irányuló export 24,7 százalékkal bővült; az eurózónán kívüli uniós tagok irányában 23,7, az övezeten belüli országok felé pedig 17,9 százalékos növekedés történt.

„A behozatal komoly bővülése jelzi, hogy egyre erősödik a belső konjunktúra” – véli Rainer Brüderle gazdasági miniszter. Az export az első fél év robusztus bővülése után most már „csak” normál mértékben javul, de már a világkereskedelem is egy fokozattal visszakapcsolt.
A két számjegyű növekedés a világgazdasági helyzet javulására vezethető vissza – vélekedett Anton Börner, a BGA német nagy- és külkereskedelmi szakmai szervezet elnöke. A német exportot már nemcsak a fejlődő országok, hanem az EU-tagállamok is húzzák – idézte az APA. A miniszté-rium szerint a termelés továbbra is növekedési pályán marad, elsősorban az iparnak köszönhetően, amely tavaly novemberben több mint 11 százalékkal bővült 2009 novemberéhez képest. A Német Kereskedelmi és Iparkamara (DIHK) 2011-re ötszázalékos növekedést vár, ez duplája annak, mint amekkora bővülést a gazdaság egészének jósolnak.

Nem csoda, hogy a munkaerőpiacon is erőteljesen javul a helyzet: a német statisztikai hivatal közlése szerint 2010-ben 0,5 százalékkal, 40,37 millióra nőtt az állással rendelkezők száma, ez történelmi rekordnak számít. A pozitív kilátásokat jelzi, hogy az idén csak az ipari cégek bővülése által hetvenezer új munkahely jöhet létre az EU motorjának számító országban.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva