Hírek

2011.01.29. 10:03

Karbantartási munkák - Alig akad szabályosan dolgozó cég

A karbantartási folyamatokat ellenőrizte az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) 323 munkáltatónál, és az ellenőrzött munkaadók 84,7 százalékánál tapasztalt valamilyen szabálytalanságot - közölte a felügyelőség az MTI-vel.

MTI Eco

Az OMMF munkavédelmi hatósága 2010. október 27. és december 01. között vizsgálta a karbantartási folyamatok egészséget nem veszélyeztető és biztonságos feltételeinek teljesülését.

Az OMMF 150 munkavédelmi felügyelője 1 276, karbantartási tevékenységet végző munkavállalót is ellenőrzött, akik közül 875 dolgozónál - az ellenőrzött munkavállalók több mint kétharmadánál - állapították meg a szabálytalan körülmények közötti foglalkoztatást.

Az ellenőrzések során 200 ezer forint értékben egy munkavédelmi, összesen 220 ezer forint értékben hat szabálysértési, és 161 ezer forint értékben 13 helyszíni bírságot szabtak ki. Az ellenőrzések tapasztalatai szerint a karbantartási munkát a nagyobb ipari munkáltatóknál általában jól megszervezték, a munkáltatók 58,7 százaléka készített egységes és átfogó megelőzési stratégiát a karbantartási folyamtokra. A munkáltatók 89,1 százaléka elvégezte a munkahely, a munkaeszközök, a felszerelések és a berendezések rendszeres és folyamatos műszaki karbantartását.

A karbantartással járó tevékenységet végző munkavállalók számára a tevékenységnek, illetve az őket érő káros hatásoknak megfelelő védelmet nyújtó egyéni védőeszközök nem voltak teljes körűen biztosítva - derült ki az ellenőrzéseken. A munkáltatók a munkavállalók 0,4 százalékának egyáltalán nem, 11,8 százalékuknak pedig nem mindegyik kockázati tényező ellen biztosították a megfelelő egyéni védőeszközt. A munkáltató által biztosított egyéni védőeszközt a karbantartási tevékenységet végző munkavállalók 3 százaléka nem viselte, amely általában a munkáltatói ellenőrzések elmulasztására vezethető vissza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva