Hírek

2011.01.25. 10:47

Kártérítést követel Athén a Siemenstől

A görög kormány közölte, jogi lépéseket tesz a Siemens ellen, ezzel próbálva érvényt szerezni kártérítési igényének a német konszern korrupciós ügye miatt elszenvedett károkért.

BBC News - Világgazdaság Online

A bejelentés 11 hónapon át tartó parlamenti vizsgálat után hangzott el, amelynek eredményez szerint az állítólagos vesztegetés a görög adófizetőknek 2 milliárd eurójába került. A megvesztegetések 1997 és 2002 között történtek és távközlési szerződések odaítélésére vonatkoztak a 2004-es athéni olimpiai játékok előtt – jelenti a BBC.

Egy volt szocialista miniszter beismerte, hogy tavaly belekeveredett egy megvesztegetési ügybe. A görög parlamenti vizsgálóbizottság várhatóan rövidesen más minisztereket is megnevez és meggyanúsít azzal, hogy kenőpénzeket fogadott el. Joern Roggenbuck, a Siemens AG szóvivője közölte, a német anyavállalat "minden emberileg lehetségest megtett azért, hogy fény derüljön a múltbeli szerződésekre, és mindig teljes mértékben együttműködött a hatóságokkal."

A Siemens korábban már megállapodott Németországban és az Egyesült Államokban és ennek értelmében 1 milliárd dolláros kártérítést fizetett. Január 20-án állt bíróság elé az első volt Siemens-menedzser a cég korrupciós ügyében. Thomas Ganschwindt ellen azért indult eljárás, mert a gyanú szerint több társával együtt nem lépett fel a Siemens által Nigériában és Oroszországban kifizetett kenőpénzek ellen. Ganschwindt 2001 és 2004 között vezette a Siemens kommunikációs osztályát, 2003-tól pedig az igazgatótanács tagja.

A vád szerint 2003 közepén megtudta, hogy cégét korrupciós vádakkal illetik és ha ekkor megtette volna a szükséges lépéseket, leleplezhette volna a cselekményeket. A vállalat 5 millió eurót követel volt vezetőjétől kártérítésként, három volt érintett menedzser egyébként már kifizette a rá eső pénzeket, 4, 5, illetve 15 millió eurót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva