Hírek

2011.01.31. 07:15

Lámpa, pendrive, Rubik-kocka - Mit adunk ajándékba?

Dinamós lámpa, népművészeti motívumokkal díszített pendrive, C-vitaminos cukorka, Liszt műveiből összeállított CD és persze az elmaradhatatlan Rubik-kocka – többek között ilyen ajándékokat kapnak a uniós magyar elnökség kapcsán idelátogató delegáltak.

BL

A magyarok találékonyságát és tudományos eredményeit jelképezi a hologramos füzet és a golyóstoll is. Az ajándékcsomag a szokásokhoz híven szerény, ám ötletes. Az öszszeállítást az internet fórumain sokan kritizálták, de legyünk őszinték: a felsorolt apróságok valóban olyan eredményeket szimbolizálnak, amelyekre a magyarok joggal lehetnek büszkék. Egy fiatalos, dinamikus Magyarország képét kívánták közvetíteni a szervezők – nyilatkozott Győri Enikő EU-s ügyekkel foglalkozó külügyi államtitkár az ajándékok bemutatására szervezett sajtótájékoztatón.

A büszkeségbe azért némi keserűség is vegyül. Nemcsak az unásig ismételt igazság miatt, hogy a magyar Nobel-díjasok szinte mindegyike kénytelen volt elhagyni az országot, hanem azért is, mert ez ma sincs másképp. Igaz, manapság nem a politikai üldöztetés, hanem a lehetőség hiánya és a sovány anyagiak késztetik csomagolásra a legjobbakat. Az oktatásunk – hiába áltatjuk magunkat – régóta nem versenyképes, sokan már diákéveik alatt az unió más országaiba mennek, és soha nem térnek vissza. Ennek ellenére ma is vannak Rubik Ernőhöz, Gábor Déneshez mérhető magyar fiatalok. Ám sajnos ők többnyire Bécsben, Londonban vagy a tengerentúlon dolgoznak ma már.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva