Hírek

2011.01.04. 07:20

Megújul a fűtéstámogatás

Bencsik: a gázpiac jól szabályozott, jön a lakásfenntartási támogatás, a KÁT-hosszabbítás kármentés volt.

Világgazdaság Online

Ellátási problémáktól egy percre sem kell tartaniuk az EMFESZ ügyfeleinek abban az esetben, ha a társaság nem tudna nekik gázt szállítaniuk, mondta Bencsik János energetikai államtitkár, hiszen a gázpiac jól szabályozott.

 A Hír tévének adott interjújában elmondta, hogy bár megvan a jogrendi alapja az ellehetetlenülő gázkereskedő kiváltásának – a helyére álló szolgáltatót, vagy szolgáltatókat a Magyar Energia Hivatal jelöli ki – az már nem biztos, hogy a kijelölt szolgáltató is meg tudja azt a kedvezményt adni az EMFESZ-től érkező ügyfeleknek, amelyet azok az EMFESZ-nél pillanatnyilag is élveznek. Ennek ellenére Bencsik János úgy látja, hogy nem kell miniszteri biztost kinevezni a likviditási gondokkal küszködő kft. élére. (A cég nem miniszteri, hanem miniszterelnöki megbízottat kért a neki nem fizet, nagy vevők miatt, de ez a lényegen nem változtat – a szerk.) Az államititkár szerint ugyanis nem lenne ízléses, de etikus sem, ha a kormány beleavatkozna a piaci vitákba.

Bencsik János szerint attól sem kell tartani, hogy a legújabb, ukrán-lengyel gázszállítási vita miatt esetleg gáz nélkül maradna az ország. Az ország gázkészletei és gázinfrastruktúrája, más országokkal lévő vezetéki összeköttetései megfelelő biztonságot adnak. Még az esetleg gáz nélkül maradó szomszédainknak is tudunk segíteni.

Csekély mértékű távhő áremelés viszont nem kizárt. Az elmúlt évben látható volt, hogy a hővel kapcsolt áramtermelés (KÁT) támogatásának tervezett, tehát néhány társaságtól eltekintve, ez év január 1-től tervezett megszüntetése miatt 30-50 százalékos tarifanövekedés fenyegetett. Ezért az utolsó pillanatban meghosszabbították a KÁT rendszert azzal a céllal, hogy több hőtermelő maradhasson a rendszerben, ezzel pedig el lehessen kerülni a nagyobb arányú távhőáremelést.

Igaz, a hazai kapcsolt energiatermelőket tömörítő társaság elvárásainál rövidebb ideig marad életben a meghosszabbítás, és az áram átvételi ára is alacsonyabb lesz, mint remélték. Bencsik János a szerényebb átvételi árat azzal indokolta, a tővhőárak alacsonyan tartását szolgáló, magasabb KÁT átvételi árat nem az állam, hanem az áramvásárlók fizetik meg. Ha tehát magasabb lenne a KÁT tarifa, akkor az év elején drágulnia kellett volna a villamos enerigának. Így viszont nem drágult.

Változni fog a fűtéstámogatás koncepciója. A gázártámogatás csak a folyó fűtési idény végéig marad fenn, az új szezon kezdetére már elkészül az átfogó lakásfenntartási támogatás terve, amely kiterjed még az egyedi fűtés megsegítésére is. A nagycsaládosoknak ma adott gázártámogatás nem jövedelemfüggő. A támogatással Bencsik János magyarázata szerint az állam azoknak a családoknak a költségeihez kíván hozzájárulni, amelyekben a szülők több gyereket vállaltak.

A tárca vizsgálja az előző kormány által indított panelprogram folytatását. Pillanatnyilag azonban az a helyzet, hogy a rendelkezésre álló források a vállalt kiadások felét sem fedezték volna. Az állam 2011-ben újabb csomag széndioxid kvóta eladására készül, a bevételt a lakások energetikai korszerűsítésére szánja az épületek energetikai hatékonysága javítását célzó alapon keresztül. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva