Hírek

2011.01.18. 10:28

Mi lesz a nyugdíjpénztárak vagyonával? 265 forintos euró jöhet

Az Equilor elemzése szerint 265-ig erősödhet a forint az euróval szemben és felülteljesítő lehet a magyar tőzsde 2011-ben, de reformok nélkül nem kezdődik meg a valódi kilábalás. A magánnyugdíjpénztárak vagyonával kapcsolatban az az Equilor szerint az alternatív megoldások alkalmazására nagyobb az esély, mint a gyors eladásra.

Equilor

Az előttünk álló év hozhat nem várt kellemetlen perceket a világ, így a magyar pénz- és tőkepiacokon is – derül ki az Equilor Befektetési Zrt. most megjelent elemzéséből. A független befektetési szolgáltató szerint a hazai tőzsdei folyamatokat és a forint árfolyamát alapvetően a nemzetközi trendek fogják meghatározni, de hazánk megítélése szempontjából különösen fontos lesz a kormány februárra ígért intézkedéssorozata is. Az Equilor szerint amennyiben 2011-ben nem omlanak össze a globális tőzsdék és legalább néhány kérdésben érdemi reformintézkedést jelent be a kabinet, valamint a magánnyugdíjpénztárak portfólióit sem borítják a piacra, akkor a magyar részvények felülteljesíthetnek és a forint 265-ig erősödhet az euróval szemben.

A 2008-ban kirobbant pénzügyi válság óta az Equilor Befektetési Zrt. szerint a kormányok a rövid távú profit- és szavazatmaximalizálási céljaik közepette olyan irányban mozdultak el, amelyek biztosították számukra a népszerűség fenntartását és a politikai súlyukat. Mindeközben az amerikai ingatlanpiac, a globális bankszektor szabályozási problémái a fejlett államok adósságkérdései tovább mélyültek. Ebben a folyamatban nem kis szerepet játszottak a globális szinten működő pénzügyi vállalatok, amelyek tovább javuló érdekérvényesítő képességgel lábaltak ki a válságból. Az elmúlt több mint két évben a jegybankok likviditásfokozó pénzpumpái és az abból a tőzsdékre visszaáramoltatott milliárdok mágnesként vonzották magukhoz a megtakarításokat. Az optimizmus látható jelei azonban a tőzsdék teljesítményében véget értek és egyetlen nagy globális gazdasági régióban sem látszanak azok a folyamatok, amelyek azt sugallanák, hogy a tőzsdei szárnyalást a gazdasági aktivitás robbanásszerű emelkedése követi. Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője szerint a 2000-es éveket jellemző erőltetett növekedési kényszer által diktált tempó a múlté, és a legtöbb gazdaság esetében továbbra sincsen meg az egészséges növekedés alapja.

A 2011-es befektetési környezetet és lehetőségeket feltáró elemzése alapján az Equilor arra számít, hogy a problémák felhalmozódása a következő hónapokban, években akár cunami-szerű mozgásokhoz vezethet a tőzsdéken, amelyre az elmúlt évekhez hasonló pánikszerű reakciókat adhatnak majd a jegybankok és kormányzatok. Kuti Ákos szerint ezen folyamatok kialakulásának időpontja kérdéses: könnyen lehet, hogy a zuhanás néhány hét alatt következik be, miközben arra is van esély, hogy a tőzsdék összeomlására nem kerül sor idén. Ez utóbbi forgatókönyv azonban nem zárja ki az Equilor azon alapfeltevését, hogy a nagy globális tőzsdeindexek 10-15%-os mínuszba kerülhetnek az idei évben (a 2010-es záróértékekhez képest).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva