Hírek

2011.01.17. 06:15

Miért csak most lép a kormány?

Hazai pályán továbbra is folyik a szómágia a lényeg elfedésére

GCS

Bár hazai pályán továbbra is folyik a szómágia a lényeg elfedésére, Orbán Viktor szavaiból úgy tűnik, a kormány hamarosan komoly kiadáscsökkentő lépésekkel áll elő. A miniszterelnök a The Wall Street Journal napilapnak és a Dow Jones hírügynökségnek arról beszélt, hogy kevesebbet költenének nyugdíjakra, munkanélküli-segélyekre, gyógyszertámogatásra és tömegközlekedésre.

A tervezett intézkedések indokoltak és üdvözlendők. Ám megkésettek. Ugyanazokról a dolgokról van szó ugyanis, amelyeket a piacok, a hitelminősítők és a Nemzetközi Valutaalap is már régóta várnak tőlünk – és amelyeket a józan ész is diktál. Ha a kormány fél évvel korábban áll elő velük, számos külső konfliktus elkerülhető lett volna, ez súlyos milliárdokkal csökkentette volna mind a költségvetés, mind a háztartások finanszírozási terhét. Ráadásul a nyugdíj-megtakarításokhoz sem kellett volna hozzányúlni.

A költséges késlekedésnek két magyarázata lehet. Az egyik, hogy nem voltak kidolgozott javaslatok. A másik, hogy kínos beismerni a kétharmados többséget szerző kommunikáció hamisságát.

Most viszont lépni kell. Hamarosan a szokásosnál jóval több pénzt kell szerezni a nemzetközi kötvénypiacon, minősítésünk pedig hajszálra van a bóvli kategóriától. A kormány olyan helyzetbe lavírozta magát
az elmúlt hónapokban, ahonnan csak előre lehet menekülni. Így ismét bebizonyosodhat: nekünk válság kell a sikeres gazdaságpolitikához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva