Hírek

2011.01.13. 13:07

Németek inkább kirúgnák Portugáliát az eurózónából

Német politikusokból és írókból álló aktivisták ötven fős csoportja a bíróságon támadja meg az Európai Stabilitási Mechanizmust, az EU azon döntését, mellyel fel tudja vásárolni a bajban került tagállamok állampapírjait, ha szükség van rá.

Euractiv - Világgazdaság Online

Bár az Unió vezetői hosszasan ragaszkodtak az eurózónában érvényes "csak semmi mentőcsomag" elvhez, a görög és az ír esetben mégis kivételt tettek, a kivételből pedig, úgy tűnik, új szabály is lesz. Német aktivisták azonban nem másra mutogatnak, kinek kéne a bajba jutottakat megmenteni, inkább azt szeretnék elérni, hogy ne legyen több mentőcsomag a monetáris övezetben.

Markus Kerber ügyvéd, a német per vezéralakja szerint az EU vezetői megsértették az uniós állampolgárok alapvető jogait, amikor semmissé tették a mentőcsomagok tiltását előíró törvényt. Kerber szerint az európai mentőcsomagok az adófizetők pénzéből mentik meg az eurózóna tagjait, ami magántulajdon, vagyis a törvény a német alkotmányba ütközik. Ráadásul a német alkotmány megsértésén túl a határozat ütközik az EU Alapszerződések elveivel is, mivel torzítja a tagok közt fennálló versenyhelyzetet.

Az ügyvéd előbb rúgná ki az eurózónából az adóssággal küszködő tagállamokat, mint hogy kisegítse őket. "Az Uniónak kell állnia az euró értékvesztéséből és az elszabaduló államadósságból származó költségeiket, aztán csak annyit mondanak: ''Most már hagyjatok békén!''" - tette hozzá Kerber brüsszeli politikusokkal folytatott beszélgetése során.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva