Hírek

2011.01.07. 11:59

Orbán: Magyarország példát mutat az Uniónak

Nem kedvezően indult Magyarország Európai Uniós elnöksége – írja a Bloomberg pénteki összefoglalójában.

Bloomberg - Világgazdaság Online

Csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök az újságírók kérdéseire csak magyarázkodott, mivel Európa szerte nagy felháborodást keltett a médiatörvény és a válságadók miatt, melyeket már vizsgál az unió.

Azért is kínos a kialakult helyzet, mivel a magyar EU-elnökség az eurózóna megerősítését kívánja szolgálni, a tervek szerint döntés születne a félév során az unió további bővítésének üteméről és a Római szerződés módosítása is napirenden van.

Hibás kezdés volt a magyar kormány részéről – mondta el Antal Attila, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője a hírügynökségnek adott interjúban. A szakértő szerint a nemzetközi sajtótájékoztató a médiatörvények miatti támadások elleni védekezésről szólt. Véleménye szerint ez beárnyékolja az elnökséget és a Magyarország számára fontos témákra nem jut elég figyelem.

Orbán Viktor a Financial Times-nak adott interjúban úgy nyilatkozott nem szeretné, hogy a kormány politikáját ért kritikákról szóljon a következő féléves magyar elnökség. Véleménye szerint az elnökségnek az unió gazdaságpolitikájával kell foglalkoznia, melyről Jose Manuel Barrosoval pénteken folytat majd tárgyalásokat.

A miniszterelnök szerint az elnökség idején elsőbbséget kell élveznie az euró stabilitásának helyreállítása, Görögországtól Írországig, és ki kell terjeszteni a teljes unióra az adósságválság megelőzését és elhárítását célzó mechanizmust. Hozzátette, hogy elő kívánja mozdítani az unió bővítését, a Római szerződés módosítását, mely az unió hatékonyabb működését segítené elő.

A médiatörvényről pedig úgy nyilatkozott a miniszterelnök, hogy az megfelel az uniós normáknak és Németországnak, Franciaországnak pedig be kellene fejeznie a beavatkozást Magyarország belügyeibe. A válságadókkal pedig Magyarország nem tesz mást, csak példát mutat az unió mindegy egyes tagállamának, tette hozzá Orbán.

Arra a kérdésre, hogy mit szól a miniszterelnök ahhoz, hogy korábban több külföldi lap Putyinhoz hasonlította úgy reagált, hogy előző miniszterelnöksége alatt Hitlerrel hasonlították össze most pedig Putyinnal és Fehéroroszország elnökével. Ezek a vélemények nem keltenek nagy büszkeséget a miniszterelnökben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva